Dagens PS

Nu bottenfiskar småspararna

Bottenfiske
Småspararna fiskar på botten – det vill säga köper aktier som fallit kraftigt. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 31 juli 2023Publicerad: 31 juli 2023

Småspararna har passat på att bottenfiska på börsen under juli, visar nya siffror från Nordnet och Avanza. Investor var den mest köpta och H&M den mest sålda aktien hos Nordnet under månaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kom många negativa bolagsrapporter under juli. Tele2, SSAB och Boliden var bland dem som inte levererade enligt förväntningarna och alla tre är också med på listan över de mest köpta aktierna hos Avanza och Nordnet under juli.

”Känslig just nu”

”Marknaden är känslig just nu och reagerar vid minsta besvikelse. Spararna verkar tolka detta som överreaktioner och ser i stället köplägen”, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza, till TT.

Frågetecken för banker

De tre storbankerna Nordea, Swedbank och SEB har redovisat stora räntenetton de senaste veckorna men det har inte lett till några större kursrörelser.

”Det finns en känsla av att det möjligen inte blir bättre än så här. Det finns frågetecken kring både ränteläge, kreditförluster och fastighetssektorns inverkan på bankerna framöver”, kommenterar Frida Bratt på Nordnet.

Den mest nettosålda aktien hos Nordnet juli var H&M.

”H&M krossade vinstförväntningarna och är den storbolagsaktie som gått bäst i år. Det får privatpersoner att sälja av för att säkra vinst”, säger Frida Bratt.

ANNONS

Tar av hjälmen

Hos Avanza var hjälmbolaget Mips – med halverad omsättning och vinstras – den aktie som nettosåldes mest, med krisande fastighetsbolaget SBB som tvåa och Intrum, som tvingades ställa in sin utdelning, som trea.

”Samtidigt som aktiespararna ser köplägen vid stora aktiekursrörelser börjar tålamodet tryta för de med långvariga besvikelser”, förklarar Felicia Schön.

Läs även: DNB: Bottenfiske i verkstadsaktier – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS