Den senaste 12-månadersperioden har varit tuff för Stockholmsbörsens verkstadsaktier. När marknaden började diskontera sämre ekonomiska utsikter blev det naturligt att sälja av de konjunkturkänsliga industribolagen.

ANNONS

Som alltid när det sker stora förflyttningar på börsen har det sannolikt blivit överreaktioner i kurssättningarna. För de investerare som gillar bottenfiske kan det vara ett bra tillfälle att gräva lite i värderingarna.

60 procents skillnad

Norska storbanken DNB har gjort en körning på hur långt från toppkurserna verkstadsbolagen i Norden ligger för närvarande. Det kan utgöra en bra första gallring.

Det är möjligt att vissa värderingar var felaktiga tidigare men att bolag som friluftsbolaget Dometic handlas 60 procent under den tidigare toppkursen känns märkligt.

Fundamentala värdet

Rimligtvis kan inte det fundamentala värdet på ett bolag förändras så mycket på ett år. Antingen var det fel förut eller så är det fel nu.

Dometic ingår i sällanköpssektorn som av naturliga skäl har det tufft när konsumentens plånbok blir tunnare.

Källa: DNB

Electrolux diskmaskiner

Samma sak med Electrolux som har en halverad börskurs jämfört med kursrekordet.

Konsumenten är inte död och det långsiktiga behovet av tvätt- och diskmaskiner torde vara oförändrat. Även om konsumenten tvingas avvakta här och nu.

Värdering med hjälp av RSI

En ytterligare hjälp kan man få av det så kallade RSI-indexet (relative strength index) Relative Strength Index (RSI) — Technical Indicators — Indicators and Signals — TradingView för verkstadssektorn som samma bank har sammanställt i tabellen nedan.

Källa: DNB

Dometic och Electrolux i botten

Det är ett tekniskt momentumindex som i huvudsak baseras på volym och pris för att identifiera om aktien eller marknaden över översåld eller vice versa.

ANNONS
ANNONS

Graderingen är från 0 till 100. Ju lägre siffra desto mer översåld är aktien.

Även här hittar vi Electrolux och Dometic i botten.

Relaterade artiklar:

Svalt intresse för aktier kan vara bra för börsen. [Dagens PS]