Turena runt flygbolaget Norwegian har varit många. Efter ett positivt besked från den norska regeringen så rusar bolagets aktie på Oslobörsen.

Flygbolaget Norwegian presenterade under förra veckan en ny affärsplan och meddelade att bolaget slopade långdistansflygningar.

I samband med den nya affärsplanen uppgav Norwegian att man återupptagit en dialog med den norska regeringen angående statligt stöd i bolagets rekapitalisering.

Efter att ha nekat Norwegian finansiellt stöd under hösten gav Iselin Nybø, Norges näringsminister, ett positivt besked till flygbolaget under torsdagen, rapporterar Di.

Nu står den norska regeringen redo att bidra med finansiellt stöd i form av hybridlån, meddelar Iselin Nybø.

Norwegians aktie rusade med 12 procent på förmiddagen. Dagens PS har tidigare berättat att många svenskar gått all-in i den ”nya folkaktien”, som av flera experter betecknas som ett högriskpapper.

ANNONS
ANNONS

Inga planer på statligt ägande

Det ska vara just Norwegians nya affärsplan och omläggning av strategin som föranledde det norska regeringsbeslutet.

”Norwegians nya affärsplan innebär starka ingripanden i företagets skuldstruktur och ett tillskott på 4-5 miljarder norska kronor i nytt kapital. Planen verkar mer robust än den vi sa nej till i oktober. Det är därför vi nu är positiva till att bidra”, säger Iselin Nybø i ett pressmeddelande.

Samtidigt konstaterar regeringen att de statliga lånen förutsätter att Norwegian får in långsiktiga ägare samt att den norska staten inte har några planer på att bli ägare till flygbolaget.

Läs mer: Norwegian skrotar långdistansflygningar