Bolaget är snubblande nära att krascha och därför beskrivs börspappret som ”en chansning” och ”lottsedel”.

Det är flygbolaget Norwegians aktie som lockar svenska småsparare. I går, torsdag, kunde de jubla över att aktien lyfte efter ännu en dramatisk krisplan med nya miljardtillskott, flygplansförsäljningar och skuldkonvertering.

Men när aktien i går steg var det från en extremt låg nivå. ”Du får fortfarande cirka 30 Norwegianaktier för ett frimärke efter kursraset på 99 procent sedan årsskiftet. Och det är många fallgropar på vägen även med den nya krisplanen”, skriver Svenska Dagbladet.

Tiotusentals svenskar har bottenfiskat aktien

Tiotusentals svenska småsparare uppges ha tankat Norwegian-aktier, som liknas vid en ny folkaktie, bland annat sitter i dag omkring 50 000 sparare hos nätmäklaren Avanza exponerade på börsen mot flygbolaget, enligt SvD där Nordnets sparekonom Frida Bratt intervjuas.

”Det är många som gett sig in i det här för att bottenfiska”, säger hon till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Men småspararna spelar ett högt spel. Frida Bratt jämför Norwegian-aktien med en ”lottsedel” och Dagens PS rapporterade nyligen om att exempelvis Norwegians storägare, leasingbolaget Aercap, har dumpat 47 846 873 aktier i flygbolaget.

Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza, konstaterar att ett par satsade tusenlappar på flygbolaget NorwegiansSmåsparare aktie kan resultera i ”en hygglig slant”.

Men det kan också bli det omvända, varnar han i artikeln.

”Var definitivt 100 procent beredd på att du kan förlora alla dina pengar om du ska spekulera i Norwegian”.