Northvolt och Volvo bygger i Göteborg – 3000 nya jobb

Uppdaterad: 04 feb. 2022Publicerad: 04 feb. 2022
Tolv avvisas efter gårdagens polisinsats vid Northvolts bygge.
Northvolts nya jättefabrik byggs i anslutning till Volvos Torslandanläggning. Foto: TT

Nu är det klart: den nya batterifabriken byggs i Göteborg. Northvolt förser Volvo Cars med batterier, och samarbetet “accelererar skiftet till elektrifiering” med målet enbart elbilar 2030.

ANNONS
ANNONS

En miljardinvestering och flera tusen jobb. Det är resultatet för Göteborg efter dragkampen om batterifabriken. Fabriken byggs intill Volvos slutmonteringsfabrik i Torslanda, och kommer att samägas av Northvolt och Volvo. Det framgår av ett pressmeddelande på fredagen.

Enbart elbilar till 2030

“Vårt battericellspartnerskap med Northvolt är nyckeln till våra strategiska ambitioner att elektrifiera”, säger Håkan Samuelsson, Volvo Cars vd. “Vi är djupt engagerade i att ligga i framkant för premiumsegmentet när det gäller elbilar, och enbart sälja helt elektriska fordon 2030.”

Northvolt och Volvo bygger i Göteborg – 3000 jobb Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars, säger att Northvolt är nyckeln till företagets ambitioner att elektrifiera.

Bygget inleds under nästa år, och ska producera battericeller som är särskilt utvecklade för nästa generation elbilar från Volvo och Polestar. Verksamheten i fabriken ska vara igång 2025 enligt planerna.

ANNONS
ANNONS

En av de största i Europa

Genom att tillverka batterier nära biltillverkningen säger företagen att miljöavtrycken för de framtida bilarna minskar.

“Vår nya batterifabrik stöttar vår ambition att ha ett helt klimatneutralt tillverkningsnätverk och säkrar tillgången till högkvalitativa batterier under många år”, säger Javier Varela, teknik- och driftschef, Volvo Cars. “Genom partnerskapet med Northvolt kommer vi också att tjäna mycket på att ha en försörjningskedja från början till slutprodukt, från råmaterial till färdig bil, och det säkerställer optimal integration med våra bilar.”

Produktionen kommer att göra Northvolt och Volvo Cars till en betydande aktör på Europas batterimarknad, och fabriken blir en av de största battericellsproducenterna i Europa.

Northvolt får Teslachef

Chef för produktionsbolaget blir Adrian Clarke, som har chefskap för Teslas jättefabrik i Berlin på cv:t.

Förutom de 3000 jobben i direkt anslutning till fabriken räknar regionen med att det skapas tusentals andra jobb indirekt i Västra Götalandsregionen, rapporterar Göteborgs Posten. 

“Etableringen här är ett kvitto på att vårt regionala utvecklingsuppdrag ger effekt och gör Västra Götaland till ett föredöme för elektrifiering och omställning till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle”, skriver Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i VGR, i ett pressmeddelande.

Läs även: Rise: Batteribranschen exploderar i Europa 

Läs även: Första battericellen från Northvolt i Skellefteå 

ANNONS
ANNONS