Northvolt har nu tillverkat sin första battericell på batterifabriken i Skellefteå. Det innebär att företaget, som lovat, har kommit igång med sin produktion före årsskiftet. Beskedet kommer efter flera bakslag tidigare i år, bland annat explosioner, bränder och polisingripanden.

ANNONS

Northvolt kallar det för ett nytt kapitel i europeisk industrihistoria. Man skriver i ett pressmeddelande att “cellen är den första som till fullo har blivit designad, utvecklad och monterad på en storskalig batterifabrik av ett inhemskt europeiskt batteriföretag.”

Northvolt har arbetat mot målet att få battericeller i löpande produktion sedan 2017. Den battericell som presenterades idag är en så kallad prismatisk cell. Den kom ur Northvolts löpande band under gårdagen, 28 december. Nu fortsätter fabriken att skala upp verksamheten, och nästa år hoppas Northvolt kunna leverera batterier till sin första kommersiella kund.

Battericellen har utvecklats på avdelningen i Västerås, men själva tillverkningen har för första gången skett på Northvolt Ett i Skellefteå, där man siktar på en batteriproduktion med 60 GWh per år.

Nyheten kommer efter ett antal uppmärksammade bakslag tidigare i år. På utvecklingsenheten i Västerås har det brunnit två gånger under hösten i samband med explosioner och de byggbolag som har Northvolt har anlitat för Skellefteå-fabriken har brutit mot ett stort antal svenska lagar, däribland arbetsmiljölagen.

När batterifabriken är igång har den en rad beställningar från flera stora biltillverkare, värda över 30 miljarder dollar (272 miljarder svenska kronor).

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Northvolt i nytt projekt med oljebolaget Galp [Dagens PS]
Polisinsats mot Northvolts bygge [Dagens PS]