Kursen faller för solenergibolaget Azelio efter att man redovisat en rörelseförlust på 91 miljoner. Bakom det sjunkande resultatet ligger bland annat komponentbrist och en försenad global lansering. 

ANNONS

Hittills idag har Azelios aktie fallit med 4,24 procent. Solenergibolaget redovisar en rörelseförlust efter avskrivningar på 91,2 miljoner kronor. Det är en nästan fördubblad förlust jämfört med året innan. Pandemin och komponentbrist är ett par av de bakgrundsfaktorer som påverkar resultatet.

Det framgår av rapporten för tredje kvartalet som publicerades under morgonen. Nedskrivningar på 35,7 Mkr gjordes under perioden. Bolaget redovisar en nettoomsättning på 391.000 kronor under tredje kvartalet, upp från 164.000 kronor motsvarande period förra året, skriver Dagens Industri.

Under kvartalet inledde man industriell produktion TES.POD, som är ett energilagringssystem. Det är med den produkten som Azelio har marknadsfört sig globalt.. Under perioden tog Azelio också emot en villkorad order från Engazaat Development i Egypten på 20 enheter TES.POD, värd 1,5 miljoner dollar, skriver Dagens Industri.

Men nu försenar komponentbristen förretagets möjligheter att expandera.

”Pandemin har också resulterat i långa ledtider och komponentbrist, vilket vi ser effekter av även inom Azelio. Sammantaget innebär detta att våra globala expansionsplaner tar längre tid än planerat”, skriver Jonas Eklind i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Företaget har gått kräftgång på börsen i år och hade när rapporten publicerades fallit över 55 procent under året som gått.

Läs också:

Energibolaget Azelio startat produktion – saknar beställningar [Dagens PS]
Azelio har startat produktionen av sitt energilager [Dagens PS]