Dagens PS

Näringslivsprofilen Percy Nilsson frias i tingsrätten

Näringslivsprofilen Percy Nilsson frikänns
Percy Nilsson frikänns av tingsrätten efter åtalet för grovt insiderbrott. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 16 dec. 2021Publicerad: 25 nov. 2021

Näringslivsprofilen och fastighetsmagnaten från Malmö, Percy Nilsson, frias i tingsrätten. Åtalet gällde grovt insiderbrott, och tingsrätten fastslog att åklagaren inte lyckats bevisa Nilssons skuld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare berättat om hur fjorton näringslivsprofiler, bland dem alltså Percy Nilsson och miljardären och it-företagaren Dan Olofsson, åtalats för grovt insiderbrott.

Det var när fastighetsbolaget Victoria Park i Malmö såldes till tyska Vonovia, där Dan Olofsson var storägare, Olofsson ska ha förmedlat information till Percy Nilsson om budgivningen.

Köpte dagen innan

I ett sms till Nilsson skrev Olofsson: “Hej Percy. Kommer ett bud på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood”.

Nilsson var sedan tidigare, via bolag, ägare till en liten andel i Victoria Park, och köpte i maj 2018 ytterligare aktier för omkring 3,4 miljoner. Dagen efter blev Vonovias bud på Victoria Park offentligt, och värdet på innehavet steg betydligt.

Olofsson har hela tiden hävdat att han inte uppmanat Nilsson att köpa aktier. Percy Nilsson själv sa enligt Göteborgs Posten i tingsrätten att han sällan köper aktier, och inte påverkats av den information han fick via sms från Olofsson.

Olofsson: “De har inget”

Åtalet mot Percy Nilsson väcktes 2020, och rubricerades alltså som grovt insiderbrott. Domen som nu fallit har två delar, dels den som rör fastighetsbolaget, dels den som handlar om insiderhandel i den danska telekomoperatören TDC. I delen som rör TDC döms de tolv huvudåtalade till fängelse i ett och ett halvt år.

ANNONS

Det är enbart i den del som rör fastighetsbolaget Victoria Park Percy Nilsson stått åtalad, och nu alltså frikänns.

Dan Olofsson har, som Dagens PS rapporterat om, tidigare sagt:

“De har inget, det är bara att förvänta sig friande dom”.

Percy Nilsson är 78 år, och har i många år varit känd inom näringslivet. Han är främst fastighetsutvecklare, men var under totalt 24 år också ordförande i nuvarande Malmö Redhawks.

Läs även: Rättegång mot näringslivstoppar för insiderbrott 

Läs även: IT-miljardären Dan Olofsson köper ut Pooliagrundaren 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS