Dagens PS

Myndighet kräver förklaring av industrijättar om kärnvapen

Nuclear
Svenska bolag har levererat till det ryska kärnvapenprogrammet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 mars 2022Publicerad: 31 mars 2022

De svenska storbolagen Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco kan ha brutit mot lagen när de sålt utrustning som använts i Rysslands program för kärnvapen. De måste nu förklara sig för myndigheten Inspektionen för Strategiska produkter, ISP. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenska industrijättar som Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco har levererat utrustning till Rysslands program för kärnvapen, avslöjade Expressen häromdagen.

Nu tvingas företagen svara för sig, berättar samma tidning. Tillsynsmyndigheten Inspektionen för Strategiska produkter, ISP, att begära en redogörelse från företagen.

“Det är naturligtvis allvarligt att svenska företags produkter används i dessa sammanhang”, säger Stefan Villa, chef för PDA-avdelningen (produkter med dubbelt användningsområde) på ISP till Expressen.

Det är i Sverige förbjudet att exportera produkter om de ska användas i produktion av kärnvapen. Myndigheten ISP kommer att kontakta de berörda bolagen.

”ISP kommer att kontakta berörda företag och begära en redogörelse för det inträffade. ISP har tillsynsansvar över de berörda företagen i dess egenskap av exportörer av tillståndspliktig PDA”, säger Stefan Villa till Expressen.

Läs även: Svenska industrijättar levererar till Rysslands kärnvapen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS