De svenska storbolagen Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco kan ha brutit mot lagen när de sålt utrustning som använts i Rysslands program för kärnvapen. De måste nu förklara sig för myndigheten Inspektionen för Strategiska produkter, ISP. 

ANNONS

Svenska industrijättar som Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco har levererat utrustning till Rysslands program för kärnvapen, avslöjade Expressen häromdagen.

Nu tvingas företagen svara för sig, berättar samma tidning. Tillsynsmyndigheten Inspektionen för Strategiska produkter, ISP, att begära en redogörelse från företagen.

”Det är naturligtvis allvarligt att svenska företags produkter används i dessa sammanhang”, säger Stefan Villa, chef för PDA-avdelningen (produkter med dubbelt användningsområde) på ISP till Expressen.

Det är i Sverige förbjudet att exportera produkter om de ska användas i produktion av kärnvapen. Myndigheten ISP kommer att kontakta de berörda bolagen.

”ISP kommer att kontakta berörda företag och begära en redogörelse för det inträffade. ISP har tillsynsansvar över de berörda företagen i dess egenskap av exportörer av tillståndspliktig PDA”, säger Stefan Villa till Expressen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Svenska industrijättar levererar till Rysslands kärnvapen [Dagens PS]