Svenska industrijättar som Sandvik, SKF, Seco Tools och Atlas Copco har levererat utrustning till Rysslands program för kärnvapen, avslöjar Expressen.

ANNONS

Under de senaste åren har Ryssland förnyat sin kärnvapenarsenal där de har tusentals stridsspetsar och taktiska kärnvapen. Expressen har granskat de svenska kopplingarna till Rysslands kärnvapen, och kan visa att svenska industrijättar i åratal sålt och levererat teknik till det ryska kärnvapenprogrammet.

Tidningen kan genom dokument visa hur det Ryska federala nukleära centret genom upphandlingar köpt in utrustning från de svenska industrijättarna Sandvik, SKF och Atlas Copco.

Expressen hittat har hittat inköp av svensk teknik hos sexton olika bolag och organisationer som är direkt involverade i den ryska kärnvapenproduktionen.

Särskilt eftertraktat av de ryska kärnvapenproducenterna är svensk teknik för metallarbetning, som precisionsskärning, svarvar, fräsar och borrar, kullager och kompressorsutrustning, enligt de dokument som Expressen granskat. 

”Vi har genom era frågor blivit uppmärksammade på att vårt ryska bolag har sålt till de företag som ni listar ovan och har inlett en vidare utredning. Exakt vilka processer eller del av dessa bolags verksamhet vårt ryska bolag sålt till kan vi i nuläget inte svara på. Här har vi brustit i våra kontroller då vi innan försäljning ska säkerställa att vår leverans endast avser civila ändamål i de fall kunden verkar både inom civil och militär industri”, skriver Atlas Copcos kommunikationsdirektör Sara Hägg Liljedal i ett mejl till Expressen.

”Vi ser mycket allvarligt på detta och att vårt ryska bolag har brutit mot vårt interna regelverk”, skriver hon vidare.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Ryska tillverkare av kärnvapen köper svensk utrustning [Expressen] 

Läs även: Ny studie: 7 av 10 svenska ungdomar rädda för kärnvapen [Dagens PS]