Rekordlåga aktievärden och en väntad tillväxtboom får amerikanska investmentbanken Morgan Stanley att särskilt rekommendera europeiska aktier. Med på listan över viktiga bolag finns svenska SKF.

ANNONS

Det är speciellt i relation till den amerikanska aktiemarknaden som den europeiska är attraktiv, menar Morgan Stanley. En del av aktierna har sjunkit mycket lågt, samtidigt som banken spår en ökande BNP och ett starkare 2022 för de flesta företag.

På en i övrigt skakig marknad skriver Morgan Stanley att ”vi ser fortfarande åtta procents uppsida för [indexet] MSCI Europe och tror att investerarnas insatser kommer att fortsätta att vara ganska återhållsamma, trots en rekordstor global marknad”. Analytikerna väntar sig också en uppgång i BNP på 4,6 procent, enligt CNBC. Således är det köpläge på en rad aktier på den europeiska marknaden. Här är de viktigaste, enligt Morgan Stanley.

De franska företagen Valeo och Alstom, som tillverkar bildelar respektive tåg och räls, ligger högt upp på listan. Stormarknadsaktören Carrefour är också en vinnare, liksom det belgiska försäkringsbolaget Ageas. Även elbolaget EDF, ett franskt energibolag, ses som attraktivt. Samtliga väntas slå börsens genomsnitt de närmsta tolv månaderna.

Cykliska aktier, som rör sig i takt med resten av ekonomin, är också attraktiva i ett läge där den ekonomiska tillväxten antas ligga runt hörnet, menar analytikerna, som råder investerare att inte tänka defensivt i det här läget.

Cykliska aktier

I den här kategorin av aktier har Morgan Stanley listat ett antal aktier som är ”billiga” i nuläget men som har mycket att erbjuda när tillväxten väl har tagit fart ordentligt. Här finns flera brittiska aktier listade,  Morgan Stanley hissar exempelvis bilhandlarplattformen Auto Trader, vapenbolaget BAE Systems samt fastighetsutvecklaren Barratt Developments. Franska industrijätten Bouygues, flygbolaget Dessault Aviation och tyska biltillverkaren Daimler nämnns Med på köplistan över cykliska aktier finns också svenska SKF som  man menar snart kommer att börja öka i värde igen.

För den som är rädd för stagflation har banken också listat ett anta billiga mer defensiva aktier. Man tror att de kommer att vara marknadsledande i ett läge där stagflationen slår till.

ANNONS
ANNONS

Defensiva aktier

Läkemedelsföretagen Bayer, detaljhandelskedjorna Tesco och Colruyt samt det franska energiföretaget Engie till hör den gruppen. Morgan Stanley listar också den brittiska tillverkaren av hygienprodukter, Reckitt Benckiser, energibolaget National Grid samt Vodafone.

Läs också:

Bästa aktietipsen från mäklarfirman Carnegie [Dagens PS]
Goldman Sachs: fem nya vinnare på börsen [Dagens PS]