I stora delar av världen är rent och drickbart vatten en bristvara redan idag. Men de kommande decennierna blir jordens vattenbrist värre. Investmentbanken Morgan Stanley ser vinst att hämta för mer långsiktiga investerare.

ANNONS

Allt fler människor på jorden i kombination med klimatförändringarna kommer att förändra tillgången på vatten att dricka och att odla med. Redan nu råder bade vattenbrist och en ojämlik fördelning av det rena vattnet, skriver CNBC.

Både industrier och privatpersoner kommer att behöva förhålla sig till tillgången på vatten, menar Morgan Stanley.

För investerare betyder det en möjlighet att tjäna pengar på anpassningen till de nya förhållandena – åtminstone på sikt. Vattenpriserna kommer att gå upp, spår banken.

Aktier i företag som på olika sätt skapar förutsättningar för vattenhushållning kommer att gå upp på sikt. Det gäller exempelvis mjukvaruföretag som optimerar vattenanvändning på olika sätt.

Det kan bland annat handla om så kallad vertikal odling, ett högteknologiskt sätt att ta fram grödor.

”Från ett investerarperspektiv tror vi att företag som vilar på intensiv vattenanvändning ska förbereda sig på mer volatila vattenpriser över tid”, skriver banken i ett uttalande i februari.

Vattenbrist driver nya lösningar

Vattenanvändningen har sexfaldigats de senaste hundra åren och efterfrågan väntas stiga med 30 procent till 2050. Samtidigt saknar 2 miljarder människor idag fortfarande tillgång till säkert dricksvatten.

ANNONS
ANNONS

Så småningom kommer vattenbristen att leda till fler regleringar och därmed högre kostnader, resonerar bankens analytiker.

Redan nu lägger vi 850 miljarder dollar på vatteninfrastruktur varje år, men det räcker inte utan investeringarna måste öka med minst 300 miljarder. Då kommer priserna att öka och industrier kommer att behöva se över sin vattenanvändning.

Sektorer att satsa på är avsaltning, smart bevattning, utveckling av grödor, digitala vattenbesparande lösningar och vertikal odling.

För att investera i de lösningar som kommer att krävas för att få vattnet att räcka, kommer Morgan Stanley med förslag på åtta aktier.

Aktier i vattenlösningar:

AGCO Corp (AGCO)

Corteva Inc (CTVA)

Bayer AG (BAYRY)

ANNONS
ANNONS

Badger Meter Inc (BMI)

Itron Inc (ITRI)

Roper Technologies Inc (ROP)