Vatten kommer att bli dubbelt så dyrt i Sverige om 20 år, enligt föreningen Svenskt vatten. Detta då det krävs stora investeringar.

ANNONS

Den globala uppvärmningen kommer att driva upp priset på vatten i Sverige, räknar vattenverkens branschorganisation Svenskt vatten. Organisationen räknar med att Sveriges kommuner kommer att behöva investera cirka 7 miljarder extra per år i 20 år i vatteninfrastrukturen.

”När det blir varmare konsumerar folk mer vatten. Vid toppar i förbrukningen hinner dagens vattenverk inte med att få ut rent vatten till alla samtidigt. Därför kan det, trots att vi bor ett av världens vattenrikaste länder, uppstå vattenbrist. För att motverka det krävs rejäla investeringar i vattenverk och ledningar”, säger Fredrik Vinthagen på föreningen Svenskt vatten till TT (länk till Svenska Dagbladet). 

Kostnaden för de investeringar som krävs kommer att bäras av konsumenterna genom prishöjningar på vatten. Tillgången till vatten i Sverige som helhet är god, även om det finns regioner som Gotland som har problem.

”Vi räknar med en fördubbling av vattenpriset på tjugo år. En vanlig familj i villa kan räkna med dubbla priset, eller cirka en tusenlapp per månad i stället för som nu cirka 500 kronor. Höjningarna kommer gradvis, i takt med investeringarna, och det är kanske inte den avgift som spräcker familjebudgeten, men det kommer att märkas”, säger Fredrik Vinthagen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Stor reseguide till Gotland