15 anmälningar i Falcon Funds-härvan skrotas av Ekobrottsmyndigheten. Det bekräftar åklagaren för Expressen.

ANNONS

”Jag har begränsat förundersökningen”, uppger kammaråklagare Arne Fors för tidningen.

Det här innebär bland annat att den utpekade fondskurken Emil Amir Ingmanson inte kommer att utredas i majoriteten av de misstänkta brottsfallen, skriver tidningen och konstaterar att det här är ännu en smäll mot de drabbade pensionsspararna i miljardhärvan kring fondbolaget Falcon Funds.

Svensk polis kommer inte att utreda misstankar i härvan för ungefär 400 miljoner kronor, konstaterar Expressen och berättar att Pensionsmyndigheten – som anmält de misstänkta brotten – har underrättats om EBM:s beslut.

Enligt Pensionsmyndigheten är mellan 700 och 800 miljoner borta i härvan, där misstankarna gäller hela 22 fall av grovt bedrägeri.

Falcon Funds är registrerat på Malta. Förutom affärsmannen Emil Amir Ingmanson – som helt förnekar brott – riktas misstankarna mot tre andra personer, som uppger vara kopplade till Emil Amir Ingmanson.

Åklagaren har nu alltså tagit beslut om att lägga fokus på sju värdepapper; att 15 misstänka fall läggs ned beror enligt åklagaren på att det annars blir ”nästan övermäktigt” att utreda – dessutom påverkar det inte straffvärdet, menar han.

ANNONS
ANNONS

Dagens PS har tidigare berättat att den huvudmisstänkte i härvan fått sin Bondbil beslagtagen.

Här kan du läsa mer om tillslaget mot Falcon Funds. Dagens PS har även berättat hur pengar gått upp i rök i den uppmärksammade härvan.