Den polske justitieministern Zbigniew Ziobro anklagar EU-kommissionen för ”stöld” i ett uttalande. Utspelet kommer efter att Polen tycks misslyckas med att få ut pengar från återhämtningsfonderna efter pandemin.

ANNONS

Europeiska unionen – och Tyskland – hamnar i skottgluggen för Ziobro efter att Polen har fått signaler om att landets ersättning efter covid-19 inte kommer att betalas ut. Det rapporterar Bloomberg.

EU-kommisssionens ordförande Ursula von der Leyen har ”lurat” de polska företrädarna om att landet ska få 35 miljarder euro för att finansiera en återhämtning, menar Ziobro, som är EU-skeptiker och nationalist.

Det som har hänt är att EU-kommissionen har krävt att Polen ska se över sitt rättsväsende för att pengarna ska kunna betalas ut. Huruvida Polen nu får del av fondens medel är oklart. Man anser efter en granskning att landet inte har gjort tillräckligt för att uppnå kraven, något som retar upp det ledande partiet Lag och rättvisa.

Polens förändringar inte tillräckliga

Kommissionen meddelar genom en talesperson att villkoren diskuterades fram och undertecknades av både polska politiker och EU-kommissionen, och att det inte fanns mycket utrymme för missuppfattningar av överenskommelsen, som alltså ändå inte har blivit uppfylld.

”Polen rånas, och en ledande roll i detta plundring spelas av tyska politiker ledda av von der Leyen”, säger Ziobro till polska medier, i en retorisk sammablandning av EU och Tyskland som aktör.

ANNONS
ANNONS

Polen har gjort vissa förändringar i sitt rättssystem. Man har bland annat ändrat på ett kritiserat system för hur domare granskas. Men EU ville se mer omfattande förändringar.

Läs också:

Polen hotar EU: ”Vi använder alla vapen” [Dagens PS]
Östeuropas valutor mest sårbara vid recession [Dagens PS]