Superinvesteraren Michael Burry har prickat rätt om krascher tidigare och nu förutspår han en härdsmälta för aktiemarknaden.

ANNONS

Han såg bostadsbubblan komma 2007 och året därpå gick Lehman Brothers omkull och fick världsekonomin på fallrepet.

”Som jag sa om 2008, det är som att titta på en flygkrasch. Det gör ont, det är inte kul och jag ler inte”, varnar Michael Burry på Twitter, berättar Expressen.

Michael Burry blev känd genom filmen ”The Big Short”, som är verklighetsbaserad och handlar om riskfyllda så kallade subprime-lån som blev startskottet till den amerikanska bostadskraschen 2008 och utlöste finanskrisen.

Christian Bale har rollen som Michael Burry i den Oscarsbelönade filmen från 2015.

Michael Burry drog in 100 miljoner dollar på finanskrisen 2008

Michael Burry spådde att lånekarusellen i USA till lågt kreditvärdiga låntagare skulle mynna ut i en krasch, vilket den också gjorda, och själv tjänade han enligt Expressen mer än 100 miljoner dollar på sin profetia, samtidigt som andra investerare som skuggade honom kunde casha hem totalt 700 miljoner dollar.

Nu räknar Burry med att en börskrasch lurar bakom hörnet, och han har även förutsett att inflationen skulle komma – det gjorde han redan i februari 2021, framgår det med allt vad det inneburit i chockhöjda räntor och minskad köpkraft för konsumenterna.

Burry har också jämfört börskrascher historiskt, uppger tidningen och om hans skräckprognos slår in väntar ett börsras på över 50 procent den här gången när utförsäljningarna av aktier tar fart på riktigt (nu har det mest drabbat tekniksektorn).

På Twitter visar Burry upp en graf med tre börskurvor där han jämfört de tio åren som ledde fram till två tidigare börskrascherna, den 1929 och den som skedde strax efter millennieskiftet – och den som han menar är på gång nu.

ANNONS
ANNONS

Brandon van der Kolk, som driver finanskanalen New Money på Youtube, konstaterar att börskurvorna i grafen är ”ganska läskigt” lika, skriver Expressen.

Läs även: Björnmarknad ett faktum – så här länge varar den [Dagens PS]

Läs mer: Analys: Börsen överlever – välj rätt aktier [Dagens PS]