När börsen fallit med över 20 procent har den per definition på börsspråk gått in i en så kallad björnmarknad. Nu har det skett för USA-börsens index S&P500 och då har analytikerna varit snabba att jämföra förutsättningarna och utfallet från tidigare björnmarknader.

ANNONS

Falla i ytterligare 18 månader

Investmentbanken Goldman Sachs har identifierat sju stycken björnmarknader sedan 1970 (se bild nedan). I snitt har nedgångarna varat 13 månader och det har tagit 29 månader för börsen att ta igen börsnedgången.

Björnmarknad
Källa: Goldman Sachs

Om det här är en bra ledstång för den nuvarande björnmarknad så kommer börsen alltså att fortsätta att falla med ytterligare 18 procent fram till januari nästa år och därefter tar det ytterligare nästan 1,5 år innan börsen är tillbaka på samma nivå som januari 2022.

Strukturellt betingad björnmarknad

Om det låter dystert så finns det faktiskt ett ännu värre scenario. Goldman Sachs har gått ända tillbaka till år 1800 för att bena ut orsaken till björnmarknaderna och hur det påverkat storleken på nedgångarna.

Det skiljer sig nämligen mycket, enligt banken, huruvida det är en vanlig cyklisk nedgång, en speciell händelse (läs tex pandemin) eller strukturellt betingat (se diagram nedan).

Björnmarknad
Källa: Goldman Sachs

Ett decennium av återhämtning

Värsta utfallet är om björnmarknaden är strukturellt orsakad. Då har börsen fallit med i snitt 57 procent och nedgången varat i 3,5 år. Sedan har det tagit nästan ett decennium innan börsen återhämtat hela nedgången.

Risken är att denna björnmarknad har strukturella karaktärer. Komponentbristen och kriget kommer förhoppningsvis att lösa sig men inflationen, skuldproblematiken och ränteuppgången är besvärligare att handskas med.

ANNONS
ANNONS

Men nästan oavsett vilken statistik man tittar på så verkar det som om det först kommer att bli värre innan de blir bättre.

Relaterade artiklar:

Analys: Då bottnar börsen. Dagens PS