Oligarken Viktor Medvedtjuks superyacht Royal Romance kan säljas på auktion, och pengarna ska gå till Ukraina. Det beslutar en domstol i Kroatien.

ANNONS

Den superyacht tillhörande oligarken Viktor Medvetjuk som beslagtogs i Kroatien i april kan säljas på auktion. Ukraina meddelar att en domstol i Kroatien nu jämnat vägen för en försäljning genom att besluta att överföra ägarskapet till Arma, myndigheten som ansvarar för att återta och förvalta tillgångar, i Ukraina.

Superyacht värd miljarder

Yachten beräknas vara värd 200 miljoner dollar (drygt två miljarder kronor) sägs alltså tillhöra Viktor Medvetjuk, en oligark som är nära vän med Vladimir Putin, som är gudfar till hans dotter.

Ledde pro-ryskt parti

Medvedtjuk kallas den mörka prinsen av ukrainsk politik, och var ledare för det pro-ryska partiet i Ukraina. Han greps i april i Ukraina, och lämnades över till Ryssland vid en fångutväxling i september.

Pengar till ukrainarna

Enligt de ukrainska myndigheterna kommer man att sälja superyachten på auktion för att ”bevara det ekonomiska värdet”, uppger The Guardian på fredagen. Det blir i så fall första gången konfiskerade tillhörigheter säljs till förmån för det ukrainska folket.

Pool med vattenfall

Medvedtjuks superyacht Royal Romance är 303 fot (92,3 meter), och byggdes 2005 av nederländska Feadship. Yachten har sju hytter för upp till 14 gäster, och en besättning på 21 man. Det finns också en 12-meters swimmingpool med vattenfall ombord, uppger Robb Report.

Räd mot yachten

Kroatisk polis genomförde i november en räd mot yachten på uppdrag av FBI. En husrannsakningsorder namngav Viktor Medvetjuk och hans fru Oksana Marchenko och gällde misstankar om penningtvätt.

I september såldes en superyacht som tillhörde den ryske stålmagnaten Dmitrij Pumpyansky, men då gick pengarna till JP Morgan som betalning för en skuld enligt Robb Report.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Rysk miljardärs lyxvillor i Frankrike under lupp [Dagens PS]

Läs även: Ryska oligarker döljer tillgångar via brevlådeföretag [Dagens PS]