Den ryska guldmiljardären Suleiman Kerimov utreds åter i Frankrike där åklagare undersöker hur hans dotter kan äga flera lyxvillor och vem som är förmånstagare.

ANNONS

Den ryska miljardären Suleiman Kerimov är senator i Ryssland och hans nettoförmögenhet uppgår enligt Bloomberg Billionaires Index till 10,9 miljarder dollar, nästan 115 miljarder kronor, det rapporterar Bloomberg.

Dottern äger flera lyxvillor

Han har varit sanktionerad av USA sedan 2018 och för två veckor sedan sanktionerade USA även hans son Said och hans dotter Gulnara samt fyra franska fastighetsbolag som dottern har förvärvat.

Efter invasionen av Ukraina lade EU och Storbritannien till Suleiman Kerimov på sina sanktionslistor och Said Kerimov har sanktionerats av EU sedan april i år.

I Frankrike står nu Suleiman Kerimov, 56, och hans familj inför en ny utredning, där ett team av åklagare undersöker hur dottern i familjen kom att äga flera lyxvillor på den franska Rivieran och vem som är förmånstagare.

Bekämpar organiserad brottslighet

Utredningen leds av en åklagarmyndighet i Paris kallad Junalco och som ansvarar för att bekämpa organiserad brottslighet.

ANNONS
ANNONS

Enligt insatta personer undersöker myndigheten de finansiella flöden som möjliggjort för Gulnara Kerimova, 32, att förvärva de företag som äger de fyra villorna i ”Miljardärsbukten” i Cap d’Antibes.

Rapport från anti-penningtvättsorganisation

Enligt de insatta personerna använder sig nu Julanco-åklagarna av en rapport från i juni av Frankrikes anti-penningtvättsorganisation Tracfin.

Enligt den rapporten spenderade Gulnara Kerimova 268 miljoner euro, drygt 2 924 miljoner kronor, på att ta över ägarstrukturen med pengar som i huvudsak kom från hennes bror Said Kerimov, det har Mediaport rapporterat.

Svårt knyta villorna till Suleiman Kerimov

Även Suleiman Kerimovs medarbetare Alexander Studhalter sanktionerades av USA för två veckor sedan, han använde tidigare ett schweiziskt bolag för ägandet av de fyra lyxvillorna.

Trots att Kerimov finns med på EU:s sanktionslista finns inte de fyra villorna med på Frankrikes lista över frysta fastigheter och det visar på den svårighet myndigheterna haft att knyta lyxvillorna till honom.

Ägde majoritetsandel i guldbolag

Advokaten Nikita Sichov, som representerar Familjen Kerimov, försöker vifta bort alla försök från franska jurister att åter se över familjens förehavanden och menar att fastigheternas ägarbyte är väl känt för franska myndigheter.

ANNONS
ANNONS

”Tracfin-rapporten du hänvisar till handlar om en omstrukturering som genomförts i fullständig öppenhet med de behöriga organen för att följa alla gällande regler,” säger Nikita Sichov till Bloomberg.

Fram till tidigare i år hade familjen Kerimov en majoritetsandel i Rysslands största guldgruvbolag Polyus PJSC, men i maj lämnade familjen bolaget.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Beslagtagna lyxyachter kostar skattebetalare miljoner [Dagens PS]