Dagens PS

Ryska oligarker döljer tillgångar via brevlådeföretag

Rysslands president Vladimir Putin med sin förtrogna Alisjer Usmanov, som döljer sina tillgångar via brevlådeföretag
Rysslands president Vladimir Putin med sin förtrogna Alisjer Usmanov, som döljer sina tillgångar via brevlådeföretag. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 15 nov. 2022Publicerad: 09 nov. 2022

I september slog tysk polis till mot en lagerlokal i Hamburg och upptäckte konstverk värda miljontals euro, konstverken spårades till en rysk oligark med sanktioner mot sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Konstverken som upptäcktes i en lagerlokal i Hamburg var nedpackade i trälådor, bland annat hittades en målning av Marc Chagall, sammanlagt uppskattas målningarna vara värda flera miljoner euro, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt polisen leder spåren till den ryska oligarken Alisjer Usmanov som Europeiska rådet beslutade att lägga sanktioner mot fyra dagar efter Rysslands invasion av Ukraina och som är en av president Vladimir Putins förtrogna.

Tillslaget i Hamburg gjordes när polisen letade efter dokument som kunde styrka att Alisjer Usmanov äger superyachten Dilbar som beslagtogs av tyska myndigheter i april och som ligger i en torrdocka i Hamburg.

Via ett närverk av brevlådeföretag ägs Dilbar av Alisjer Usmanovs syster Gulbakhor Ismailova, som också finns med på EU:s sanktionslista. Via de så kallade Panamadokumnenten har Alisjer Usmanov kunnat knytas till många brevlådeföretag. Förutom Dilbar äger han även flera lyxvillor via brevlådeföretagen, det skriver SvD.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Beslagtagna superyachter kostar miljoner för skattebetalare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS