I september slog tysk polis till mot en lagerlokal i Hamburg och upptäckte konstverk värda miljontals euro, konstverken spårades till en rysk oligark med sanktioner mot sig.

ANNONS

Konstverken som upptäcktes i en lagerlokal i Hamburg var nedpackade i trälådor, bland annat hittades en målning av Marc Chagall, sammanlagt uppskattas målningarna vara värda flera miljoner euro, det rapporterar Svenska Dagbladet.

Enligt polisen leder spåren till den ryska oligarken Alisjer Usmanov som Europeiska rådet beslutade att lägga sanktioner mot fyra dagar efter Rysslands invasion av Ukraina och som är en av president Vladimir Putins förtrogna.

Tillslaget i Hamburg gjordes när polisen letade efter dokument som kunde styrka att Alisjer Usmanov äger superyachten Dilbar som beslagtogs av tyska myndigheter i april och som ligger i en torrdocka i Hamburg.

Via ett närverk av brevlådeföretag ägs Dilbar av Alisjer Usmanovs syster Gulbakhor Ismailova, som också finns med på EU:s sanktionslista. Via de så kallade Panamadokumnenten har Alisjer Usmanov kunnat knytas till många brevlådeföretag. Förutom Dilbar äger han även flera lyxvillor via brevlådeföretagen, det skriver SvD.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Beslagtagna superyachter kostar miljoner för skattebetalare [Dagens PS]