Max Mitteregger förlorade mer än halva värdet på hedgefonden Gladiator som han drivit i 17 år. Nu hoppar han av, och hedgefonden slås ihop med Adrigo Small & Midcap som Adrigo ska förvalta..

ANNONS

East Capital-ägda fondbolaget Adrigos Staffan Östlin blir den som tar över förvaltningen av de 740 miljoner som kvarstår i Gladiator när Max Mitteregger nu hoppar av efter fiaskoåret – förutsatt att kunderna går med på att flytta pengarna till Adrigo..

”Fonden har haft en mycket svag utveckling i år. Jag är väldigt förvånad över att en del av mina långa innehav har haft en så extremt dålig utveckling trots att de haft en bra resultatutveckling”, säger Max Mitteregger till Dagens industri.

Gladiator ligger back över 53 procent i år. En stor position i Oncopeptides som kollapsade på börsen, motvind inom hälsovård och bioteknik som Max Mitteregger satsat hårt på samt blankningar i bland annat EQT och Balder som slagit helt fel är några av orsakerna.

”De största misstagen har gjorts i de korta positionerna”, säger Mitteregger till Di.

”Det har tidigare lönat sig att vara uthållig, men nu har marknadstrenderna varit extremt långa. Mer än vad jag någonsin varit med om”.

Som mest förvaltade Max Mitteregger 4,8 miljarder kronor. I november 2018 hade fonden stigit över 500 procent jämfört med starten och fonden stängde för nya insättningar 1 december 2018. Han slutar nu som förvaltare.

”Jag kommer att vara rådgivare och bollplank till Staffan, men jag kommer inte att vara dagligt aktiv. För mig är det här en bra lösning. Jag har ändå hållit på i 17 år”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

Anmälan av övertagandet och sammanslagningen kommer att skickas till Finansinspektionen senare under december.

Läs även: Max Mitteregger ger upp om Oncopeptides [Dagens PS]