Kriget i Ukraina har gett stora svängningar och fall på flera marknader, även valutamarknader, många valutor har drabbats hårt, bland annat den svenska kronan. 

ANNONS

De stora svängningarna på valutamarknaderna gör att strateger nu ändrar sina spelplaner, det skriver CNBC.

På tisdagsmorgonen steg Deutsche Bank Currensy Volatility Index till nästan 10 procent, vilket är den högsta nivån för indexet sedan april 2020, i början av covid-19 pandemin.

På tisdagen ökade euron 0,4 procent mot den amerikanska dollarn när växlingen mot säkra tillgångar minskade, euron har dock gått ner 4 procent mot dollarn sedan kriget i Ukraina började.

Euron

Goldman Sachs chefer för globala valutakurser och räntor och EM-strategi (Emerging Markets), Zach Pandl och Kamakshya Trivedi sade i ett uttalande på fredagen att investmentbankens konstruktiva attityd till euron är borta så länge kriget pågår.

Goldman Sachs modeller tyder på att nedgraderingen i tillväxtförväntningar i eurozonen drog av cirka 1 procent från valutaparet euro/US-dollar förra veckan, men att en ökning av den europeiska riskpremien var värd nästan 4 procent.

ANNONS
ANNONS

”Trots det kraftiga fallet i euro/US dollar, föreslår dessa modeller att valutan bör handlas något lägre, runt 1,07–1,08, med tanke på rörelserna i andra marknadsvariabler,” sade Zach Pandl och Kamakshya Trivedi, skriver CNBC.

Relativt stark

De menade att man ska vara försiktig med uppskattningar, trots att modellerna antyder att euron är relativt stark mot den svenska kronan, den polska zlotyn, den ungerska florinten, det brittiska pundet och den amerikanska dollarn, men något svag mot schweizka francen.

”Enligt vår åsikt tyder detta på att euro/US-dollar och euro/brittiskt pund är de lämpligaste valutaparen för nya garderingar mot Ukraina-relaterade risker,” sade de två strategerna, skriver CNBC.

Schweiziska franc

Zach Pandl och Kamakshya Trivedi påtalade också att euro/schweizisk franc hittills har varit mycket känslig för Ukrainas utveckling, på grund av schweizerfrancens status som en traditionell fristad.

De tillade att risken för att den schweiziska centralbanklen ingriper för att stoppa valutans värdestegring nu sannolikt har ökat.

ANNONS
ANNONS

CNBC skriver att Zach Pandl och Kamakshya Trivedi menar att även om eurozonens tillväxtutsikter skadas av kriget i Ukraina, behöver det inte nödvändigtvis innebära en varaktig nedgång i eurons värde eftersom regeringar kan skapa finanspolitiska lättnader och den europeiska centralbanken kan hantera påverkan på inflationen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: En dollar över tio kronor – bäddar för räntehöjning [Dagens PS]