Manga- och anime slår tillbaka.  Mer än tio länder går ihop i en ny organisation för att stoppa piratverksamhet som kostar branschen miljarder varje år.

ANNONS

Under de första tio månaderna av 2021 kostarpiratverksamheten anime- och mangaindustrin cirka 800 miljarder yen (knappt 63 miljarder kronor) – och det är bara i Japan. Det rapporterar Nikkei Asia.

I USA beräknas kostnaden vara ännu högre. Där ska pirater kosta branschen över en biljon yen (knappt 78,7 miljarder kronor) per år.

Leds av japanska CODA

Den nya globala organisationen ska sjösättas i april, och kommer att ledas av Japans CODA (Content Overseas Distribution Association). Andra medlemmar är The Motion Picture Association i USA, där bland annat Netflix ingår, och Kinas Copyright Society, som har ungefär 450 medlemsföretag.

Sammanlagt räknar man med att grupper som sysslar med upphovsrätt från 13 länder deltar i den nya organisationen.

Polis utreder inte piratbrott

Webbsajter med piratkopierat material använder ofta servrar utomlands, så för att komma åt dem måste det till internationellt samarbete mellan rättsväsenden. Interpol är ett sådant, men enligt CODA är det ”ovanligt i många länder att polis aktivt utreder piratverksamhet”. Det gäller särskilt om det inte är länderna själva som drabbas.

Nu ska den nya organisationens medlemmar ge upplysningar om pirater till lokala myndigheter. Meningen är också att man ska kunna sätta press på regeringar om utredningar går i stå. Det ökade internationella samarbetet inom miljardindustrin ska underlätta internationella samarbeten mellan polismyndigheter i olika länder, heter det.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Netflix gör miljardsatsning på Roald Dahl  [Dagens PS]

Läs även: Piratkopior under Black Friday kan vara riskabelt [Dagens PS]