Netflix köper upp företaget som äger rättigheterna till de samlade verken från författaren Roald Dahl, rapporterar norska E24. 

ANNONS

I tre år har Netflix samarbetat med Roald Dahl Story Company för att göra animerade serier av författarens verk med ett avtal gällande 16 verk. Nu köper de hela bolaget som förvaltar rättigheterna till klassiker som ”Kalle och chokladfabriken”, ”Häxorna” och ”Matilda”.

Översatts till 63 språk

Den brittiske författaren med norska föräldrar dog 1990 då han var 74 år gammal. Hans romaner som uppskattas av både barn och vuxna är översatta till 63 språk och har sålts i mer än 300 miljoner exemplar. Köpet av bolaget med rättigheterna ger Netflix en enorm global möjlighet med tanke på att författaren är populär över hela världen, skriver The Guardian.

”Vårt uppdrag på Roald Dahl Story Company är att dela berättelsernas budskap om hopp och om kraft och möjligheter för unga människor. Vi tror att en del av ett större företag kommer att ge oss ytterligare stöd för att fortsätta i det uppdraget. Med Netflix stöd kommer vi att kunna nå ännu fler unga människor och familjer runt om i världen,”, säger Roald Dahls barnbarn Luke Kelly.

Planerar att göra tv-spel

The Guardian skriver att förvärvet höjer temperaturen ytterligare i det som kallas ”streamingkriget”, där Netflix konkurrerar med bland andra Amazon som i maj betalade 8,5 miljarder dollar för MGM, Hollywood-studion som bland annat ligger bakom James Bond-filmerna och Rocky.

Även Disney+ krigar om marknadsandelar i branschen och nådde 100 miljoner användare på bara 16 månader – vilket tog Netflix ett decennium att uppnå. Disney har rättigheterna till bland annat Star Wars och Indiana Jones efter förvärvet av Lucasfilm 2012.

ANNONS
ANNONS

Netflix planerar även att göra tv-spel av Roald Dahls verk i den satsning som företaget tänker göra på mediet med start nästa år, skriver E24. Enligt Bloomberg får Netflix betala mellan 500 miljoner och 1 miljard dollar för bolaget Roald Dahl Story Company.

Läs även: Amazon och Netflix hot mot Embracer och Stillfront [Dagens PS]