President Volodymyr Zelenskyj har åter igen kallat sin ryske motpart Vladimir Putin till förhandlingsbordet. Han säger sig vara redo att kompromissa för att avsluta det månadslånga kriget som lämnat stora ukrainska städer i spillror.

ANNONS

Den ukrainske presidenten säger däremot att kompromisser om de omtvistade regionerna och Kyivs NATO-ambitioner kommer att kräva folkomröstningar.

”Jag är öppen för att lyfta de här frågorna vid ett möte med Rysslands president”, sa Volodymyr Zelenskyj i måndags under en intervju med Ukrainas TV-kanaler.

Han uppgav även att territorierna i östra Ukraina kan bli föremål för diskussion samt att landets ambition om att ansluta sig till NATO skulle kunna bordläggas mot att Ryssland drar tillbaka sina trupper från Ukraina.

Lösning för alla

”Det är en lösning för alla – för väst som inte vet vad man ska göra med oss avseende NATO, för Ukraina som vill få sin säkerhet garanterad och för Ryssland om vill begränsa NATO:s expansion”, tillade Zelenskyj.

Han säger sig vara redo att möta den ryska presidenten i vilket format som helst men att alla avtal kommer att behöva förankras i en Ukrainsk folkomröstning. Ryssland menar i sin tur att man redan har efterfrågat aktiva och meningsfulla samtal mellan länderna och att deras kravlista varit tillgänglig för Ukraina sen ett tag tillbaka.

Ukrainarnas existens hotad

Men Sonia Mycak, som är expert på Ukraina vid Australiens Nationella Universitet, säger att det är mycket osannolikt att Ukrainarnas skulle rösta för att släppa något territorium till Ryssland i en folkomröstning. Hon uppger att opinionsundersökningar visar att den stora majoriteten, runt 80 procent, av ukrainarna inte vill ge vika i striden med den militära stormakten.

Hon menar att ukrainarna ser den ryska aggressionen som ett hot mot deras existens. Man upplever att de områden som Ryssland vill att Ukraina ger upp skulle tvingas till ”ryssifiering” med totalitär politisk kontroll.

ANNONS
ANNONS

Samtidigt som det blir allt tydligare hur svårt det kommer att bli för Ryssland att ockupera Ukraina så växer stödet för Zelenskyjs regering. Zelenskyj säger att den enda lösningen som finns på kriget i Ukraina går att finna vid förhandlingsbordet då Ryssland omöjligen kan förstöra Ukraina utan att också förstöra sig själva.

Läs mer: Russa-Ukraine war: Zelenskyy calls for direct talks with Putin [Al Jazeera]

Läs även: Ukrainska flyktingar redo att söka svenska jobb [Dagens PS]