Dagens PS

Värsta recessionen på 30 år hotar Ryssland

Ryssland recession
Ryssland hotas av den värsta recessionen på 30 år och det är den unga generationen ryssar som får betala priset för den, skriver Business Insider. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 juni 2022Publicerad: 21 juni 2022

Ryssland hotas av den värsta recessionen på 30 år och det är den unga generationen ryssar som får betala priset för den, skriver Business Insider.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världsbanken spår att Rysslands ekonomi i år går ner med 11,2 procent.

Orsaken är sanktionerna från väst och att flera multinationella företag flytt landet efter den ryska invasionen och kriget i Ukraina.

Nu får Putin-generationen, det vill säga unga som växt upp under den ryske presidentens styre, stå för notan när landets ekonomi krymper och den värsta recessionen på 30 år hotar Ryssland, enligt experter som Business Insider talat med.

Ryssland ser annorlunda i dag än när den unga och numera utbildade generationen var barn.

“Vi går verkligen in i ett slags okänt territorium på så många sätt”, säger Hassan Malik, en senior analytiker vid Boston-baserade investeringskonsultföretaget Loomis Sayles, till Business Insider.

Karriärmöjligheterna i Ryssland har grusats

Samtidigt som många unga utbildat sig för en karriär på ett internationellt företag i Ryssland har den chansen försvunnit när företagen lämnat landet. Däribland jättar inom olje- och gassektorn.

Samtidigt har amerikanska techbjässar som IBM och Microsoft avskedat hundratals ryska medarbetare som en följd av den dramatiska utvecklingen i Ryssland.

ANNONS

Det slår inte bara mot arbetsmarknaden, det påverkar även inhemska utbildningar och nätverk, konstaterar Hassan Malik i artikeln.

För ryska ungdomar som vant sig vid att äta på McDonald`s och se de senaste Hollywoodfilmerna på bio har verkligheten förändrats radikalt.

Medan situationen blir allt svårare för unga ryssar som stannar kvar i landet väljer många talanger, om det är möjligt, att lämna Ryssland bakom sig.

Vid sidan av detta uttrycker många experter i intervjuerna med Business Insider att de är bekymrade över Rysslands framtida akademiska status då ryssar som funderar på att ta exempelvis doktorsexamen på andra håll i Europa stoppas från det.

ANNONS

Senaste nytt

Återgår till Sovjetstandard

“Ryssland planerar att återgå till den sovjetiska standarden, vilket gör det mycket svårt för någon form av europeiskt universitet att verifiera sina akademiska meriter”, säger en expert.

Efter Rysslands invasion i Ukraina undertecknade 700 rektorer och universitetsordföranden i landet ett brev i linje med Moskvaledningens propagandistiska påstående om varför Ryssland utför en “specialoperation” i Ukraina – att motivet är en “demilitarisering och avnazifiering” av Ukraina”.

Detta brev rapporterade tidningen Times Higher Education om då, och efteråt har brevet tagits ner.

ANNONS

Bland sakkunniga är oron stor över att Ryssland bedriver en politisering av utbildningssystemet – från högsta till lägsta nivå.

I mars införde Ryssland dessutom en lag som säger att den som enligt Kreml sprider “falska” nyheter om kriget riskerar 15 års fängelse.

Läs även: Scholz: “Putin fruktar demokratins gnista”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS