Rysslands president Vladimir Putin har för avsikt att splittra Europa och fruktar ”demokratins gnista”, det sade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i en intervju under måndagen, rapporterar Reuters. 

ANNONS

I förra veckan meddelade EU-kommission att man rekommenderar att Ukraina blir medlemskandidat till EU. Ett beslut som rörde om i den politiska grytan och blev ytterligare en nagel i ögat för Rysslands president Vladimir Putin.

Nu väntar en hel värld på den nyckfulle presidentens nästa steg, vilket föranledde att den tyske förbundskanslern Olaf Scholz i en intervju med Muenchner Merkur under gårdagen fick frågan om huruvida Putin kommer acceptera att Ukraina kommer allt närmare EU.

Svaret från Olaf Scholz var mycket tydligt.

”Den ryske presidenten måste acceptera att det finns en gemenskap av lagbaserade demokratier i hans grannskap som växer sig allt närmare varandra. Han [Putin] fruktar uppenbarligen gnistan av demokrati som sprider sig till hans land”, sade Scholz.

Stöder EU:s beslut

Scholz sade även att han stödjer kommissionens beslut gällande Ukraina och menade att Putin i sin tur fruktar ”demokratins gnista” eftersom han har en helt annan agenda än EU, vad gäller Europa, som snarast går ut på att splittra, söndra och härska.

Det ryska utrikesministeriet lät inte vänta på sig. På sociala medier avvisade talespersonen Maria Zakharova förbundskanslerns uttalande.

”Tyska gnistor har spridit sig till oss ett par gånger. Vi kommer inte att tillåta fler bränder” skrev hon.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tyskland: Kol ska ersätta rysk gas [Dagens PS]

Läs även: Nato varnar: Kriget i Ukraina kan pågå i flera år [Dagens PS]