USA:s inflation steg till 6,8 procent i november, vilket uppges vara den högsta nivån på närmare 40 år.

ANNONS

De amerikanska konsumentpriserna fortsätter uppåt och enligt nya siffror som på fredagen publicerade av Bureau of Labor Statistics steg USA:s inflation till 6,8 procent i november, jämfört med för ett år sedan, vilket enligt Financial Times är den högsta nivån på närmare 40 år – sedan 1982.

I oktober låg den amerikanska inflationen på 6,2 procent.

FT konstaterar att inflationen tynger Bidenadministrationen och att den på sikt kan äventyra hans möjligheter till en ny mandatperiod som president i Vita huset.

Samtidigt som prispressen ökar i konsumtionsleden ökar också pressen på Joe Biden, som söker stöd för en massiv utgiftsplan, däribland en reform på 1,75 miljarder dollar till landets sociala skyddsnät som presidenten hoppas få med kongressen på innan årets slut.

Partivänner opponerar sig mot Biden

Det är bara en i raden av dyra utgifter som Biden flaggat för och republikanerna fruktar att det här bara ger inflationen mer bränsle. Även kritiska röster inom Bidens eget parti demokraterna är av samma åsikt.

USA:s centralbankschef Jerome Powell har fått ändra ståndpunkt om inflationen.

Tidigare sade Powell att inflationen är ”övergående”, men på senare tid har Fed-ordföranden sagt att risken ökat för att inflationen blir mer bestående.

Den amerikanska centralbanken har signalerat att stimulanserna kan komma att fasas ut i snabbare takt än vad som sagts tidigare för att öka Feds möjligheter att höja räntan tidigare nästa år.

ANNONS
ANNONS

Bedömare på Wall Street räknar med att Fed gör en första räntehöjning i juni 2022 och att styrräntan höjs i ytterligare två steg senare under året.

Läs även: Statistik – högre inflation sänker Biden [Dagens PS]

Läs mer: Powell varnar för risken med högre inflation [Dagens PS]