Höjda priser slår mot konsumenterna och inflationens effekter börjar nu synas i valbarometrar.

ANNONS

I USA, som har störst problem i västvärlden med inflationen just nu, har den sittande presidenten Biden tappat i förtroende i väljarkåren från 56 till 42 procent.

Under samma period har inflationen gått från 1,4 till 6,2 procent.

Hökaktiga sex månader väntar

Det här sambandet har fått investmentbanken BofA att benämna inflationen som ett politiskt problem som kommer att få konsekvenser.

Även om den amerikanska centralbanken (FED) skall vara oberoende av Vita Huset lär det nu komma påtryckningar från den politiska administrationen.

BofA bedömer därför att de kommande sex månaderna kommer att vara mycket ”hökaktiga” från FED. Det betyder att nedtrappningen av stimulanserna kan gå fortare, liksom att styrräntan höjs tidigare.

Inflationen inte längre övergående

Det första tecknet kom förra veckan då centralbankschefen pensionerade mantrat att den uppflammade inflationen var tillfällig.

Det var inget litet lappkast och det fick såväl räntemarknaden som aktiemarknaden att gunga till. Och det som händer i USA sprider sig oftast till Europa och Sverige.

ANNONS
ANNONS

Det kommer sannolikt med en viss eftersläpning snart att låta likadant från såväl den Europeiska centralbanken (ECB) som Riksbanken.

Läs mer:

Ray Dalio – så klarar du nästa finanskris. Dagens PS