Konsumentpriserna i USA fortsätter att stiga kraftigt – KPI, alltså USA:s inflation, för 2021 landade på 7 procent, den högsta siffran på 39 år. 

ANNONS

Enligt nya data från USA:s arbetsmarknadsdepartement som släpptes på onsdagen ökade konsumentprisindex i landet i december på 7 procent på årsbasis, en uppgång med 0,5 procentenheter sedan november, vilket är mer än förväntningarna, rapporterar flera medier, däribland The Hill.

Det är den högsta ökningen på årsbasis sedan juni 1982.

KPI exkluderat de volatila mat- och energipriserna, den så kallade kärninflationen, steg med 0,6 procentenheter från november till 5,6 procent på årsbasis, också det över förväntningarna och den högsta kärninflationen sedan 1991.

Ökningen i KPI drevs på av högre priser för tak över huvudet och begagnade fordon. Matkostnaderna ökade också, men energipriserna som drev på inflationen under större delen av 2021 sjönk i december.

Den nya datan på USA:s inflation ökar förväntningarna på att den amerikanska centralbanken Federal Reserve ska höja räntan redan i mars, rapporterar Bloomberg. Det är en stor förändring från den tidsplan som presenterades för bara någon månad sedan. Detta då den höga inflationen har visat sig vara mer envis och utbredd än vad centralbanken förutspådde med en aldrig tidigare skådad efterfrågan på varor tillsammans med kapacitetsbegränsningar relaterade till utbudet av både arbetskraft och material.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Pressad Jerome Powell: Då höjer vi räntan mer [Dagens PS]

Läs även: Inflationen största hotet för investerare 2022 [Dagens PS]