I utfrågningen av Federal Reserves ordförande på tisdagen deklarerade Jerome Powell att utrymme finns att höja räntan mer än planerat.

ANNONS

Utfrågningen i den amerikanska senatens bankutskott är en del i processen med det förnyade mandat som ordförande för USA:s centralbank, Federal Reserve, Fed, som Jerome Powell fått av president Joe Biden.

Powell utryckte förhoppningar om att flaskhalsarna i leveranskedjan lättar i år, vilket han menar bidrar till att trycka ner inflationen.

Fed kommer enligt Powell, skriver The Wall Street Journal, agera kraftfullt för att kyla ner ekonomin och dämpa den skyhöga inflationen.

När han pressades om hur det ska gå till, svarade Powell att ”om vi ser att inflationen fortsätter på höga nivåer längre än förväntat och vi måste höja räntorna mer över tid, kommer vi att göra det.”

Inflationen kvar till mitten av 2022

Fed-ordföranden bedömer att inflationen, som är på de högsta nivåerna i USA på fyra decennier enligt WSJ, kommer att vara kvar till mitten av 2022. Han förklarade också att centralbanken inte kan hålla tillbaka inflationen utan att skada USA:s ekonomi.

Powell uppgav också för lagstiftarna i den amerikanska senaten att amerikansk ekonomi inte längre behöver aggressiva stimulanser som under den mest akuta fasen i pandemin.

”Det är verkligen dags för oss att gå från dessa akuta pandemiinställningar till en mer normal nivå. Det är en lång väg till det normala där vi är”, sade Powell.

Jerome Powell: Inget hot mot arbetsmarknaden

Han förklarade att ett tillbakadragande av de statliga stöden inte skadar arbetsmarknaden.

ANNONS
ANNONS

USA:s arbetslöshet sjönk enligt WSJ till 3,9 procent i december. Den är i dag lägre än när Jerome Powell för fyra år sedan tillträdde som ordförande i Federal Reserve.

I april 2020, några månader efter pandemiutbrottet, stack USA:s arbetslöshet i väg till den högsta nivån sedan andra världskriget, rekordhöga 14,7 procent, enligt WSJ.

Läs även: JPMorgans vd spår bästa tillväxten på decennier [Dagens PS]