Dagens PS

USA:s arbetsproduktivitet sjunker snabbare än på 75 år

USA
USA:s arbetsproduktivitet minskar. Foto: Evan Vucci/AP
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 06 maj 2022Publicerad: 06 maj 2022

USA:s arbetsproduktivitet föll med 7,5 procent under första kvartalet 2022. Det är den största minskningen av arbetarproduktionen per timme sedan 1947, enligt uppgifter från Labour Department som släpptes på torsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten visade också att enhetsarbetskostnaderna, eller hur mycket arbetare får betalt per produktionsenhet, ökade med 11,6 procent under kvartalet. Det återspeglar en ökning med 3,2 procent i timkompensation och en minskning av produktiviteten med 7,5 procent.

Analytiker tillfrågade av Refinitiv hade förutspått en nedgång på 5,4 procent i produktivitet och en ökning på 9,9 procent vad gäller arbetskostnaderna enligt CNN.

Torsdagens data återspeglar USA:s robusta arbetsmarknad, där konkurrensen om arbetare har drivit upp lönerna när företag försöker attrahera och behålla talanger. I mars satte antalet lediga jobb och uppsägningar rekord och uppgick till 11,5 miljoner respektive 4,5 miljoner.

Utmaningar i försörjningskedjan

Samtidigt har pågående utmaningar i försörjningskedjan, pandemin och Rysslands invasion av Ukraina alla bidragit till stigande inflation, som Federal Reserve försöker stävja genom att höja räntorna. På onsdagen sa Fed att de skulle höja sin referenslåneränta med 50 punkter.

Produktivitetsnedgången på 7,5 procent under det första kvartalet kommer efter en ökning med 6,3 procent under fjärde kvartalet, vilket rimmar väl med det mönster som vi sett de senaste två åren. Det anser Wells Fargo-ekonomen Sarah House.

Benägen till kortsiktiga svängningar

“Arbetsproduktivitetstillväxt som inte är knuten till jordbruket är alltid benägen till kortsiktiga svängningar, eftersom den härrör från tillväxten i produktion och arbetade timmar, som under ett givet kvartal kan förändras i väldigt olika takt”. “Som med många saker fortsätter de extrema förhållandena i pandemiekonomin att förstärka dessa egenskaper.”, säger Sarah House.

ANNONS

Amerikansk ekonomi krymper

Den amerikanska ekonomin krympte förra kvartalet för första gången sedan 2020, i en abrupt vändning av föregående års robusta ekonomiska tillväxt, enligt de senaste BNP-data. Nedgången var i mångt och mycket relaterad till pandemirelaterade problem i leveranskedjan som snedvrider lager och handelsdata, enligt Dana Peterson, chefekonom på The Conference Board.

“När vi har kommit förbi dessa faktorer växer den amerikanska ekonomin hälsosamt”, sa hon.

Läs mer: Goldman Sachs: Odds för lågkonjunktur i USA inom två år 35 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS