Dagens PS

Analys: Historiskt snabba räntehöjningar

Det är i alla avseenden dramatiska räntehöjningar vi har framför oss. Året startade på noll. Senast marknaden såg en liknande snabb höjning var för 28 år sedan 1994. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 17 apr. 2022Publicerad: 17 apr. 2022

Det förefaller nu nästan vara en tävling bland prognosmakarna om att förutspå flest antal räntehöjningar vid årets slut. Det gäller för såväl USA som Sverige.  

ANNONS
ANNONS

I USA, som ligger först i räntehöjningscykeln av de stora länderna, ligger konsensus nu på en styrränta om 2,25 procent vid årets slut, enligt en sammanställning av analystjänsten Bloomberg

Snabbaste räntehöjningar sedan 1994

Det är i alla avseenden en dramatisk höjning. Vi startade nämligen året på noll. Senast marknaden såg lika snabba räntehöjningar var för 28 år sedan 1994 (se diagram nedan).

För att se ännu snabbare höjningar får man gå tillbaka till 1970-talets inflationsperiod då räntan höjdes med fyra procentenheter under enskilda år.

Historiska räntehöjningar

Källa: Bloomberg

ANNONS

Senaste nytt

Styrränta om 1 procent i december

I Sverige är förväntningarna på räntehöjningar lite mer modesta. De flesta ekonomer verkar nu vara överens om att höjningar kommer att äga rum men inte i samma aggressiva takt som i USA.

Nyligen var Öhmans ute med en prognos om en styrränta på 1 procent vid årets slut, vilket än så länge nog är högsta estimatet i marknaden

ANNONS

Nya tider

Men Sverige och USA är inte ensamma om att höja räntan. Det är just nu ett globalt fenomen. Som Truist Advisory Serivices visar i sin analys nedan har det skett en rejäl omsvängning i världen.

Centralbankernas räntehöjningar

Källa: Truist Advisory Services

För två år sedan var det netto 30 stycken centralbanker som sänkte räntan. Nu är det netto 15 centralbanker som har höjt räntan.

Det är onekligen nya tider.

Relaterade artiklar:

Centralbankerna fortsätter dopa marknaden. Dagens PS

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS