Tiotusentals människor protesterar i Turkiet efter att den ledande oppositionspolitikern Canan Kaftancioglu dömts till fängelse. Kaftancioglu döms till fem års fängelse för att ha förolämpat president Erdoğan och den turkiska staten.

ANNONS

Sedan det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 2016 har president Recep Tayyip Erdoğan skärpt tonläget mot oppositionen. Canan Kaftancioglu dömdes 2019 till nio år, åtta månader och 20 dagars fängelse för att ha förolämpat den turkiska staten och president Erdogan på sociala medier.

Hon dömdes också för att ha ”spridit terrorpropaganda”, uppger brittiska BBC. En del av anklagelserna handlar om Twitterinlägg som är tio år gamla.

Turkiet: Tiotusentals protesterar i Istanbul
Kaftancioglu döms för att ha förolämpat president Recep Tayyip Erdoğan på sociala medier. Foto: TT

Fem års fängelse

Domen reducerades senare till knappt fem års fängelse. Enligt turkisk lag blir de allra flesta fängelsedomar som är mindre än fem år villkorliga.

Canan Kaftancioglu är ledare för det sekulära CHP, Republikanska folkpartiet i Istanbul. Hon hade en stor roll när CHP överraskande vann borgmästarvalet i Istanbul 2019 och gjorde slut på ett 25-årigt AKP-styre.

Nu har Högsta domstolen i Turkiet fastslagit domen, och det är inte populärt i Istanbul. Demonstranterna ropar enligt Deutsche Welle ”rättigheter, lag, rättvisa” för att visa sitt stöd för och solidaritet med Kaftancioglu.

”Turkiet blir som Ryssland”

Västvärlden och internationella människorättsgrupper har länge protesterat mot Turkiets sätt att förfölja oppositionen i landet. Hundratusentals människor förlorade jobbet efter den misslyckade militärkuppen, och tiotusentals har dömts till fängelse på liknande grunder som Canan Kaftancioglu.

Enligt människorättsorganisationerna håller Turkiets styrande på att ta bort allt skydd för mänskliga rättigheter och underminera lagen, uppger BBC.

ANNONS
ANNONS

”Jag tror att om den här regeringen fortsätter kommer Turkiet att bli som Ryssland”, säger Gunal Kursun till BBC. ”Om du säger något om brott mot mänskliga rättigheter gör regeringen dig lätt till en brottsling”.

Läs även: Erdoğan: Turkiet säger nej till Sverige och Finland i Nato [Dagens PS]

Läs även: Sänkta räntor driver på inflationen i Turkiet [Dagens PS]