Dagens PS

Trump ansvarig för stormningen av Capitolium

Capitolium
Stormningen av Capitolium den 6 januari 2021. (Bild: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 10 juni 2022Publicerad: 10 juni 2022

Det var USA:s förre president som eldade på folkmassorna under upploppet i Capitolium i januari förra året. Det sade den republikanska vice ordföranden Liz Cheney när utfrågningen om stormningen igår inleddes i landets kongress, rapporterar bland andra BBC News.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var den 6 januari 2021 i samband med att lagstiftare sammanträdde för att bekräfta president Joe Bidens valseger som en mobb av Trump-anhängare stormade den amerikanska kongressen i Capitolium, landets parlamentsbyggnad.

Det resulterade i ett våldsamt upplopp där fem människor miste livet och ett stort antal människor skadades. Händelser som sedan dess utretts och nu ska redovisas under en demokratisk utfrågning i USA:s kongress, ledd av det amerikanska representanthusets valda kommitté.

“Ett blodbad”

När de direktsända utfrågningarna inleddes under gårdagen visades bland annat intervjuer med personer som tillhört Donald Trumps innersta krets. På plats för att vittna var även polisen Caroline Edwards, som beskrev händelseförloppet som “en krigsscen” och ett “blodbad”, skriver SVT.

Man sände även ett vittnesmål från USA:s tidigare justitieminister Bill Barr, som uppgav att han vid flera tillfällen vädjat till den dåvarande presidenten att acceptera valförlusten mot Joe Biden och dra tillbaka sina påståenden rörande konspiration och valbedrägeri.

Ett budskap Trump dessvärre aldrig tog till sig, utan snarare använde som bränsle i händelserna som sedan tog plats i Capitolium.

Trump ansvarig

Att Donald Trump bär ett ansvar för stormningen av Capitlium var kommittén överens om. Det lades också fram av kommitténs vice ordförande Liz Cheney, som menade att de som invaderade Capitolium agerade utifrån den information som Trump delgivit – att valet var stulet och att han var deras rättmätige president.

ANNONS

“President Trump kallade folkhopen, samlade folkhopen och tände lågan för denna attack”, sade hon.

Skulle hänga vicepresidenten

Cheney redogjorde även för de uttalanden som Trump ska ha gjort om dåvarande vicepresident Mike Pence, som under upploppet blev föremål för upprorsmakarnas ilska och enligt dem skulle hängas för det felaktiga valresultatet. Något som Trump enligt uppgift ska ha uppmuntrat genom att säga att han “förtjänar det”, skriver BBC News.

Nu väntar ytterligare fem utfrågningar den här månaden med målet att ge en heltäckande redogörelse för såväl upploppet som de förberedelser som föregick anstormningen.

En politisk bluff, om du frågar Donald Trump.

Läs även: Trump inte rädd för att bli avsatt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS