”Det är ingen risk för mig, den risken är obefintlig. Men denna häxjakt mot mig kommer slå tillbaka på Joe Biden och hans administration”, säger Trump. Men nu röstar representanthuset ja till att Trump avsätts.

ANNONS

Det sade den avgående presidenten vid sitt första offentliga framträdande på tisdagskvällen efter kaoset i den amerikanska huvudstaden där Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden.

Trump sade att yttrandefriheten är hotad med adress till Twitter och Facebook, som blockerade hans konto och han uttalade sig också om den eventuella riksrättsprocessen, som han anser ”orsakar enorm ilska, splittring och lidande”, skriver bland andra SvD.

Vidare framhöll Trump att tiden är inne för USA som ”nation att läka” och han fördömde ånyo upploppen vid Kapitolium den 6 januari:

”Miljontals av oss betraktade en mobb som stormade kongressen och slog sönder styrets lokaler. Men vi tror på att respektera de amerikanska traditionerna, inte förstöra dem. Vi tror på lag och ordning, inte på våld”.

ANNONS
ANNONS

Under onsdagsmorgonen kommer rapporter om att representanthuset röstar ja till att utlösa konstitutionens 25:e tillägg. Vicepresident Mike Pence uppmanas att avsätta Trump, men han tänker avvisar kravet, skriver bland andra Dagens Nyheter.