Så mycket räknar bedömare med att räntan höjs i februari och kanske även i april sedan Erik Thedéen efterträtt Stefan Ingves som riksbankschef.

ANNONS

Enligt analytiker som Svenska Dagbladet pratat med kommer styrräntan höjas med 0,5 procent (50 punkter) till 3 procent vid nästa riksbanksmöte under ledning av Erik Thedéen, tidigare generaldirektör på Finansinspektionen.

Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, tror att den stigande inflationen oroar Riksbanken.

Dock väntas inflationssiffran som kom in i veckan på 10,2 procent inte påverka räntebeslutet i februari.

Det säger ytterligare en expert, Claes Måhlén, chefsstrateg på Handelsbanken, till tidningen.

Chefsstrateg: Det går åt fel håll

”När det gäller inhemska priser så går det åt fel håll, det är en viss acceleration i tjänstepriser på höga nivåer. Det tror jag oroar Riksbanken.”

Båda bedömarna ser en risk för att Riksbanken höjer räntan mer än till 3 procent, och samma bedömning gör Länsförsäkringar och Swedbank, skriver SvD.

”Eftersom vi är långt från inflationsmålet, kommer Riksbanken fortsätta att höja styrräntan både i februari och i april. Det är inte det enklaste att gå från 10,2 till 2 procent, det är en ganska lång resa ned”, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, i artikeln.

Bland proffsen är synen på Erik Thedéen att han är en hök och att han kommer att vara mer rak och tydlig än sin företrädare Stefan Ingves.

ANNONS
ANNONS

Alexandra Stråberg tror inte att Sverige nått inflationstoppen än.

I Veckan sade Robert Bergqvist att USA:s inflation troligen toppat.

Läs mer: Dråpslag – barnfamiljer blir 53 000 kronor fattigare på inflationen [Dagens PS]