SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist tror att den amerikanska inflationen nu nått sin topp, men det finns en sak som oroar honom.

ANNONS

Till Affärsvärlden säger Robert Bergqvist på SEB att inflationsstatistiken som nu kommit in från USA överlag var väntad.

Någon dramatisk börsreaktion blev det heller inte i Stockholm, vilket Bergqvist tror beror på att marknaden redan hade räknat med att analytikernas prognoser skulle slå in.

Samtidigt säger seniorekonomen att många hade önskat en lägre inflationssiffra.

Kärninflationen på månadsbasis bekymret

På årsbasis steg konsumentpriserna, KPI, 6,5 procent i december (+7,1 i november), att jämföra med Bloombergs analytikerkonsensus på 6,5 procent.

”Siffran fortsätter bekräfta att vi sett vändpunkten för amerikanskt inflation, vilket är ett välkommet bevis”, säger Robert Bergqvist till AFV.

Samtidigt ger han uttryck för lite oro över att kärninflationen steg med 0,3 procent på månadsbasis, det är ”lite för högt” för att han ska känna sig ”nöjd”, säger han.

ANNONS
ANNONS

Han tror emellertid att den amerikanska inflationstoppen var i höstas och bedömer att USA:s centralbank Federal Reserve nästa gång endast höjer räntan med 0,25 procent.

Läs även: KPI-siffran i USA väntad – så reagerar börsen [Dagens PS]