Den svenska kronan är rekordsvag. Den amerikanska inflationstakten saktar in, men i Sverige ökar takten efter att Riksbanken missbedömt läget – med över en hel procent.

ANNONS

På fredagen släpptes nya inflationssiffror på Riksbankens pressträff. Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Inflationstakten, det vill säga prisförändringen från samma månad föregående år, var 10,2 procent i Sverige i december 2022, uppger Statistiska centralbyrån, SCB. Det är den högsta takten på tre årtionden.

MISSA INTE: Fossil bank-bubbla väntar: ”värre finanskris än 2008” [Dagens PS]

Otillräcklig räntesnara

Det är en rejäl ökning från 9,5 procent i november. Det innebär att Riksbankens ränteåtgärder inte har varit tillräckliga för att bromsa in inflationen.

Den största faktorn bakom den stigande inflationen är elpriserna, uppger man på en presskonferens.

Fel i prognosen

Misslyckandet blir ännu djupare när man väger in att prognosen var att inflationen skulle gått ner. Nu visar det sig att prognosen visat fel på över en hel procent.

ANNONS
ANNONS

Enligt Nyhetsbyrån Direkt räknade Riksbanken i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 9,1 procent. Det är mer än en hel procent under utfallet.

Nu faller kronan också internationellt. Med undantag för några få korta tillfällen har kronan aldrig varit så svag mot euron exempelvis.

Under torsdagen vid lunchtid kostade en amerikansk dollar 10,50 svenska kronor och en euro 11,31 kronor.

Det skriver SVT i en artikel på sin hemsida.

Så vad ligger bakom svenska kronans tapp?

Små valutor tar ofta hårdare smällar när det är oroligt i omvärlden. När dollarn stärks är det på små valutors bekostnad, kan man säga. Amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjningar leder till lägre en ännu starkare dollar. Men även svag fastighetsutveckling i Sverige kan bidra till osäkerheten i att handla med svenska kronor:

”Men den sista kronförsvagningen är svårförklarad. Det skulle kunna ha att göra med en internationell oro för svensk bostadsmarknad”, säger ekonomen Carl Hammer på SEB, till SVT.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om svenska kronan:

Decemberinflationen överaskar – på det dåliga sättet [Dagens PS]

Inflationsssiffran i USA väntad – så reagerar börsen [Dagens PS]

Elstödet klart för företag – nästan [Dagens PS]

SEB: USA-inflationen nådde vändpunkt [Dagens PS]