Större läckor än väntat på Nord Stream 1 och 2

Uppdaterad: 30 sep. 2022Publicerad: 30 sep. 2022
Nord Stream
Nord Stream-attentatet kom som en överraskning för många. (Bild: TT)

Dagar efter det misstänkta sabotaget mot naturgasledningarna Nord Stream 1 och 2 släpper International Methane Emissions Observatory, IMEO, nu satellitbilderna på metanutsläppen, rapporterar Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

Det var via ett inlägg på Twitter som International Methane Emissions Observatory, IMEO under fredagen släppte de första bilderna på de massiva metanläckor som drabbat naturgasledningarna Nord Stream 1 och 2.

Den bubblande gasens visuella radie ska enligt uppgift ha minskat under de senaste tre dagarna. (Bild: International Methane Emissions Observatory/Twitter)

Fyra läckor på Nord Stream

Enligt IMEO, vars främsta uppgift är just metanutsläpp, har de tillsammans med forskare vid Universitat Politècnica de València analyserat metanutsläppen från Nord Stream och konstaterat att de är större än de som drabbade den Mexikanska golfen i fjol.

Då läckte en olje- och gasanläggning ut omkring 40 000 ton metan, motsvarande 3 procent av Mexikos årliga olje- och gasutsläpp på bara 17 dagar.

ANNONS
ANNONS

Mindre bubblande gas

Med det sagt har IMEO ännu inte kunnat beräkna läckornas exakta storlek. Klart är att det rör sig om totalt fyra läckor på de två ledningarna, skriver Bloomberg. 

På det snäppet mer positiva kontot uppger IMEO via  Twitter att den bubblande gasens visuella radie krympt under de senaste tre dagarna, från omkring 700 meter till närmare 520 meter.

Läs även: Gasläckorna uppges motsvara Sveriges årsutsläpp

Läs även: Svensk åklagare utreder: Vem sprängde Nord Stream?

ANNONS
ANNONS
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Reporter och redaktör med näsa för röda viner och ord som rimmar.