Åklagarmyndigheten meddelar att kammaråklagare Henrik Söderman på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet ska handlägga ärendet om Nord Stream. Och det finns många misstänkta med olika tänkbara motiv. 

ANNONS

Rubriceringen av ärendet om Nord Stream är i nuläget grovt sabotage. Under måndagen upptäcktes ett tryckfall i Nord Stream 2 och några timmar senare även i Nord Stream 1, vilket innebär att det är hål i ledningarna och att gas läcker ut i Östersjön.

Senare under dagen upptäcktes tre stora hål, och allt pekar mot att någon sprängt ledningarna.

”Säpo följer händelseutvecklingen noga men har i övrigt inget att tillägga i nuläget”, säger Säpos pressekreterare Gabriel Wernstedt till Aftonbladet på tisdagen.

”All tillgänglig information tyder på att dessa läckor är resultatet av en avsiktlig handling”, säger EU:s utrikeschef Josep Borell enligt Reuters.

Mest troligt en stat

Så vem är då den skyldige? Ingen har tagit på sig ansvaret, men komplexiteten i en sådan operation talar starkt för att det rör sig om en stat. Sveriges, Danmarks och Tysklands regeringar misstänker att gaskablarna utsatts för sabotage. Även Ryssland har uttryckt misstankar om detta.

ANNONS
ANNONS

”För det första kan det vara grupper som är emot Kreml, kanske från Ukraina eller någon annanstans. Det kan också vara pro-ryska aktivister eller personal som tycker att det här är ett bra sätt att fortsätta se till att gas inte når Europa”, säger Arnold Dupyu, ordförande i SAS-163, en forskningsgrupp inom försvarsalliansen Natos avdelning STO, till SVT.

Många har motiv att spränga Nord Stream

Nato-toppen konstaterar mer eller mindre att alla som har kapacitet att utföra denna typ av undervattensjobb kan ha gjort det. USA:s underrättelsetjänst CIA har i veckor varnat för ett förestående sabotage mot gasledningarna, enligt tyska tidningen Der Spiegel.

Det finns också många som har motiv – däribland CIA själva. USA:s president Joe Biden sa i början av året att han tänkte stoppa Nord Stream 2 om Ryssland invaderade Ukraina, vilket också skedde. Ukraina kan ha velat stoppa möjligheterna att slå på gasen igen för att få mer helhjärtat stöd, eller något Ukraina-vänligt land av samma orsak (däribland Sverige, Polen, de baltiska staterna, etc).

Men kanske är det mest troligt att det land som spenderat 2022 med att spränga saker i Europa har fortsatt i samma spår – satir-kontot Darth Putin på twitter har i alla fall en tydlig huvudmisstänkt:

Ryssland förnekar inblandning: ”Påståenden om att Ryssland har saboterat är förutsägbara och dumma”, säger Kreml i ett uttalande enligt Reuters.

Läs även: Tyskland misstänker sabotage mot Nord Stream 1 och 2 [Dagens PS]