Dagens PS

Sri Lanka ställer tillfälligt in betalningar på utlandsskulden

Protester mot regeringen i den ekonomiska krisen som drabbat Sri Lanka.
Protester mot regeringen i den ekonomiska krisen som drabbat Sri Lanka. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 12 apr. 2022Publicerad: 12 apr. 2022

Sri Lanka ställer tillfälligt in betalningarna på sin utlandsskuld eftersom landets begränsade valutareserver behövs för import av viktiga förnödenheter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det har kommit till en punkt när det är utmanande och omöjligt att göra skuldbetalningar. Den bästa åtgärden som kan vidtas är att omstrukturera skulder och undvika en hård default”, säger chefen för Sri Lankas centralbank P. Nandalal Weerasinghe till reportrar, skriver Nikkei Asia.

Sri Lanka lider av utdragna elavbrott och brist på livsmedel och medicin och ska inleda förhandlingar med Internationella valutafonden, IMF, nästa vecka. I slutet av mars uppgick landets valutareserver till endast 1,93 miljarder US-dollar, cirka 18,22 miljarder kronor.

Ska betala mer än de har

I år ska Sri Lanka betala cirka 4 miljarder dollar, 37,75 miljarder kronor, på sin utlandsskuld, inklusive en internationell statsobligation på 1 miljard dollar, motsvarande 9,44 miljarder kronor, som förfaller i juni.

Centralbankschefen P. Nandalal Weerasinghe tillträdde förra veckan, mitt i den växande offentliga oron som den ekonomiska krisen har utlöst. Enligt honom vidtas åtgärden att tillfälligt stoppa betalningarna i god tro och han betonar att Sri Lanka aldrig har misslyckats med att göra sina skuldbetalningar.

“Detta kommer att vara på tillfällig basis tills vi kommer överens med fordringsägarna och med stöd av ett program med IMF”, säger P. Nandalal Weerasinghe till Nikkei Asia.

Fokusera på nödvändig import

Han tillägger att Sri Lanka behöver fokusera på nödvändig import utan att behöva oroa sig för att betala utlandsskulden.

ANNONS

Nikkei Asia skriver att analytiker vid J.P. Morgan uppskattar att Sri Lankas bruttoskuld år 2022 kommer att uppgå till 7 miljarder US-dollar, cirka 66 miljarder kronor, och att landet kommer ha ett bytesbalansunderskott på cirka 3 miljarder US-dollar, drygt 28 miljarder kronor.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Sri Lankas ekonomi krossas av Putins krig

Läs mer: Sri Lankas nya finansminister slutade efter en dag

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS