Shanghai öppnade delar av sin kollektivtrafik på söndagen som hade varit stängd i 2 månader. Det är första steget mot att häva stadens lockdown 1 juni.

ANNONS

Shanghai öppnade en liten del av världens längsta tunnelbanesystem på söndagen, efter att några linjer hade varit stängda i runt 2 månader. Pendlare behövde dock starka skäl för att resa och många i 25-miljonersstaden får fortfarande inte lämna sina hem, skriver Reuters.

Shanghai öppnade delar av sin kollektivtrafik

Myndigheterna har bestämt att stadens lockdowns ska hävas om en vecka, den 1 juni. Fram tills dess kommer de flesta restriktionerna vara på plats.

Shanghais tunnelbanesystem på 800 km var populärt hos invånarna med 7,7 miljoner turer om dagen 2020, eller en årlig genomströmning av 2,8 miljarder passagerare.

För att kunna ta del av systemet måste passagerare nu skanna sin kroppstemperatur vid entrén och visa negativa PCR-tester, tagna inom 48 timmar.

Trots nedstängningarna har staden på sistone sakta åter öppnat upp butiker och grossistmarknader och låtit allt fler människor gå ut.

Rapporterar färre fall

Shanghai rapporterade färre än 700 dagliga fall på söndagen, där inga fanns utanför karantänområdena, som de har varit under stora delar av den senaste veckan. Samtidigt rapporterade huvudstaden Peking 61 fall, en minskning från 70.

ANNONS
ANNONS

Kinesiska lockdowns pressar fortsatt fabriker över hela världen. Många länder är som bekant beroende av kinesiska produkter och det börjar bli kännbart på många håll. Satellitdata visar att hamnaktiviteterna i Kinas hamnar har sjunkit till samma låga nivåer som under lockdowns för 2 år sedan, och leveranserna försenas inom områden som bil- och elektroniktillverkning.

Läs även: Fraktkaos fortsätter trots lockdown-lättnad i Kina [Dagens PS]