Dagens PS

Ryssland går bakåt i tiden: "Omvänd industrialisering"

Ryssland går bakåt i tiden: "Omvänd industrialisering"
Rysslands ekonomi går från high tech till low tech och genomgår en "omvänd industriell revolution" enligt Finlands Bank. Bild: Pixabay
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 03 apr. 2023Publicerad: 03 apr. 2023

I Ryssland går det inte framåt längre. Enligt Finlands Centralbank har anfallskriget mot Ukraina gjort att landet lägger pengarna på kriget i stället för investeringar i teknologi.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland är ett land som genomgår en “omvänd industrialisering” enligt Finlands Centralbank.

Kriget kastar långa skuggor

Sanktionerna från Väst och kostnaderna för kriget kommer att ha en långvarig påverkan på landets ekonomiska framtid, enligt Market Insider.

Laura Solanko, senior rådgivare på Finland Bank, skriver i en bloggpost att Ryssland, trots att 2022 gav landet en “finansiell chock, en handelschock och en osäkerhetschock”, har visat en förvånande ekonomisk motståndskraft.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ryssland mot förvandling

Ekonomin har bara krympt med 2,1 procent enligt Solanko, men de fortsatta sanktionerna pressar landet.

Nu går Ryssland mot en strukturell förvandling, där landet blir mer självförsörjande och statskontrollerat, och industrin går från high-tech till low-tech.

Halva globala ekonomin

Moskva letar ersättningsimport från länder som inte bedöms vara “ovänliga” – vilket utesluter mer än hälften av den globala ekonomin, skriver Market Insider.

“Sådana åtgärder kan bara lyckas med enorma investeringar i inhemsk produktion för att ersätta den förlorade importen, plus konstruktionen av nya transportlänkar öster- och söderut”, säger Laura Solanko i sin blogg.

Den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu besöker en fabrik inom försvarsindustrin. Bild: Ryska försvarsdepartementets presstjänst via TT

ANNONS

Rör sig bort från tech

“Eftersom resurserna är begränsade innebär det mindre investeringar i andra sektorer, inklusive områden som är potentiellt mer produktiva”, fortsätter hon.

Ryssland rör sig bort från investeringar inom teknologin, och ekonomin är nu inne i en “omvänd industrialisering” enligt Solanko.

“Dyster ekonomisk framtid

Om kriget blir långvarigt måste Ryssland lägga mer på investeringar som stödjer anfallskriget i Ukraina.

“Det här gäller inte enbart förvarsindustrin, utan många andra sektorer som stödjer krigsinsatserna, inklusive textilier, mat och mediciner”, säger Laura Solanko enligt Market Insider.

“Även om man bortser från det faktum att resurser är lättare att fördela fel i en krigsekonomi är Ryssland ofrånkomligen fast på en väg mot mindre potentiell tillväxt och en dyster ekonomisk framtid.”

Läs även: Medvedev sågs som snäll – är värsta krigshetsaren 

Läs även: “Putins Ryssland går fort mot att bli panka” 

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS