Dagens PS

"Putins Ryssland går fort mot att bli panka"

Vladimir Putin nallar ur spargrisen. (Foto: TT och Unsplash)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 mars 2023Publicerad: 31 mars 2023

Vladimir Putins Ryssland är på väg mot att bli panka, och det går fort. Den analysen gör Pulitzerpris-vinnande journalisten David Cay Johnston i New Republic.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mer än 75 procent av den ryska exporten är fossila bränslen, kemikalier och andra produkter tillverkade med fossila bränslen.

Det riktigt problematiska för Vladimir Putins regim är att rysk olja sedan invasionen av Ukraina säljs långt under världsmarknadspriset. Den så kallade Uraloljan är cirka 25 dollar billigare per fat än Brentoljan som utvinns i Nordsjön.

Europa går mot noll rysk olja

Priset på rysk olja sjönk från 92,20 dollar per fat för ett år sedan till 49,50 dollar denna månad. Det är en minskning med 46 procent. Dessa siffror kommer från Kremls finansministerium. Sanktioner mot Ryssland och att Europa gått från att importera 750 000 fat rysk olja per dag till nära noll har gjort att antalet köpare av rysk olja är få.

Uralolja

Prisskillnaden mellan Uralolja och Brentolja. (Foto: Statista)

 

Väst har satt ett pristak på 60 dollar per fat för rysk olja – något de kan påtvinga Ryssland då de använder sig av tankfartyg med sjöförsäkringsbolag som västerländska regeringar kan få följa sina sanktioner mot Ryssland.

Det finns visserligen kunder som struntar i västs priskrav och sanktioner, som Kina dit Ryssland levererar med en pipeline. Men andra kunder som Kuba, Egypten, Nordkorea och Sri Lanka sitter knappast på högar av pengar att betala ryssarna med. Rysslands intäkter från oljeindustrin föll med 46 procent, skriver den Pulitzerpris-vinnande journalisten David Cay Johnston i New Republic.

ANNONS

Utgifterna rusar

Detta samtidigt som de statliga utgifterna de två första månaderna i år var 59 procent högre än året innan – och 90 procent högre än 2021. Utgifter som rusar och inkomster som dyker är inte en hållbar situation, konstaterar journalisten.

För att täcka utgifterna har Putin nallat ur Rysslands statliga förmögenhetsfond, som sjunkit drygt 20 procent sedan september 2021.

“Över tid kommer Putin att få slut på ekonomiska kulor för att köpa krigsmaterial – drönare, missiler och legosoldater från Wagnergruppen”, skriver David Cay Johnston i New Republic och tillägger att Ryssland är på god väg mot att bli panka, och det i snabb takt.

Läs även: Nu kan Putins rikedomar avslöjas  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS