Dagens PS

Festerna kan sänka Boris Johnson – omröstning i kväll

Boris Johnson
Boris Johnson utmanas som ledare för det konservativa partiet. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 06 juni 2022Publicerad: 06 juni 2022

Festerna kan bli slutet för Boris Johnson som premiärminister – han utmanas nu som ledare i det egna konservativa partiet med en omröstning i kväll. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ledarskap för det konservativa partiet utmanas efter “partygate”-skandalerna. Omröstningen sker på måndagskvällen, meddelade den seniora parlamentsledamoten Graham Brady i ett tv-sänt uttalande, rapporterar Bloomberg.

Minst 54 av det konservativa partiets parlamentsledamöter, motsvarande 15 procent av partiets mandat, har krävt en omröstning om Johnsons roll som partiledare efter att han blivit den första sittande premiärministern att dömas för brott.

Bakgrunden är en serie skandaler där det visat sig att premiärministern och personalen på Nr. 10 Downing Street har haft fester samtidigt som resten av landet varit i lockdown på grund av covid-19-pandemin. Johnson ska också ha förnekat att så har skett – men bildbevis har sedan läckt ut i den brittiska pressen som visat att premiärministern ljugit om sina förklaringar.

Boris Johnson ledde det konservativa partiet till den största valsegern på flera decennier 2019, men sedan dess har partiet tappat rejält i opinionsmätningarna.

Flera konservativa premiärministrar har sänkts av revolter i det egna partiet, däribland föregångaren Theresa May och “järnladyn” Margaret Thatcher. Johnson tänker dock slåss för att få fortsätta som partiledare och premiärminister.

“I kväll är en chans att avsluta månader av spekulationer och låta regeringen dra en linje och gå vidare, leverera på folkets prioriteringar”, säger en talesperson för Johnsons kontor i ett uttalande.

“Premiärministern kommer att stå och slåss från sitt hörn med ett mycket, mycket starkt fall. Så låt oss bara vänta och se vad som händer”, säger sjukvårdsministern Sajid Javid som stödjer Johnson.

Läs även: Summan av partygate – 126 lagbrott

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS