Dagens PS

Riksbanken välkomnar amorteringskravet

fastighetsskatten
Riksbankschefen Stefan Ingves ifrågasätter nivån på fastighetsskatten, det är "underligt", säger han. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 26 maj 2021Publicerad: 26 maj 2021

Riksbanken med riksbankschefen Stefan Ingves välkomnar amorteringskravet som återinförs i slutet av sommaren. Det är föga överraskande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken har precis släppt årets första stabilitetsrapport och fastighetsmarknaden oroar, rapporterar TT på bland annat SvD.se.

Riksbanken varnar både för de svenska hushållens höga skuldsättning, men även bankernas exponering mot fastigheter.

“En kris på fastighetsmarknaden skulle kunna hota stabiliteten i det svenska finansiella systemet”, heter det i stabilitetsrapporten.

Ljusare inför hösten

Rent allmänt har vaccineringarna gjort att svensk ekonomi ljusnat inför hösten. Men det är viktigt enligt Riksbanken att regering, riksdag och även Riksbanken fortsätter med sina stödåtgärder för att upprätthålla kreditförsörjningen en tid framöver.

Riksbanken menar att risken ökat för konkurser, både i Sverige och omvärlden. Hotet blir extra påtagligt om stöden fasas ut för tiden, enligt Riksbanken som slår fast att det skulle drabba bankerna hårt med kreditförluster.

“Till riskbilden hör också att tillgångspriserna har stigit kraftigt i flera länder under pandemin, samtidigt som skuldsättningen har ökat. I Sverige har exempelvis bostadspriserna stigit kraftigt”, konstaterar Riksbanken, enligt TT.

Slut på paus välkomnas

När det gäller Finansinspektionen beslut att inom kort återinföra amorteringskravet efter pausen i pandemin välkomnar Riksbanken det.

Riksbanken vill även om återhämtningen går bra att FI “höjer värdet på den så kallade kontracykliska bufferten – ett konjunkturanpassat kapitalkrav på bankerna som togs bort när pandemin slog till i fjol”, uppger TT.

Läs även: Riksbanken räddare för instabilitet än inflation »

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS