Riksbanken är beredd att acceptera en inflation på 3 procent i minst ett år, hellre än att skapa instabilitet på finansmarknaden.

ANNONS

Vice riksbankchef Per Jansson menar att det västa Riksbanken kan göra är att lämna nollräntan för tidigt. Han accepterar hellre en inflation på 3 procent i Sverige.

Förra månaden steg inflationen i USA med mer än 4 procent, det ledde till fallande börser över hela världen och stigande räntor på amerikanska statsobligationer.

Tror inte Fed stramar åt

Det finns en oro för att USA:s centralbank Federal Reserve, Fed, ska strama åt sin penningpolitik för att undvika överhettning i ekonomin. Per Jansson tror inte att det kommer hända.

”Så länge det här är en tillfällig historia i USA – och Fed är ju väldigt noga med att understryka att det är tillfälligt och att de inte ser framför sig att de inom kort behöver reagera på något sätt – då är det lugnt, säger Per Jansson till Svenska Dagbladet.

Vi bör följa utvecklingen

Eftersom det som händer i USA kan påverka utvecklingen på räntor och på börsen i Sverige tycker han att vi ändå ska följa utvecklingen där.

Per Jansson varnar för de konsekvenser som kan komma om den amerikanska inflationen blir långvarig och Fed skulle strama åt, då kan svenska räntor stiga och börsen falla.

Planen för reporäntan ligger kvar

Trots att inflationen har börjat öka även i Sverige ligger planen för reporäntan och riksbankens värdepappersköp fortfarande fast.

Per Jansson säger att sannolikheten för att inflationen i Sverige blir högre än Riksbankens prognos nu är lika stor som sannolikheten att den blir lägre.

ANNONS
ANNONS

Håller fast vid penningpolitiken

Riksbankens mål för inflationen är 2 procent, men redan i höstas sa Per Jansson att han kan acceptera en inflation på 3 procent i minst ett år innan penningpolitiken behöver bli mindre expansiv.

Riksbanken bör, enligt honom, vara väldigt försiktig med att agera om inflationen skulle bli högre än målet. Detta för att undvika att skapa instabilitet.

Läs mer: Inflation: Är Riksbanken blind eller företagen berusade? [DagensPS]