Dagens PS

Regeringen skriver ned BNP-prognosen

Sverige
Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson (M). (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 22 dec. 2022Publicerad: 22 dec. 2022

I likhet med Konjunkturinstitutet räknar regeringen med att lågkonjunkturen blir långvarig – och BNP-prognosen är mer dyster.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På onsdagen kunde Dagens PS berätta att KI i sin senaste prognos bedömer att lågkonjunkturen i Sverige håller i sig till 2025.

Regeringen drar samma slutsats – att lågkonjunkturen varar till 2025 – och spår att BNP (bruttonationalprodukten) sjunker mer än tidigare beräknat.

Förväntan från regeringen är nu att BNP faller med 0,7 procent under 2023 mot en minskning med 0,4 procent tidigare, skriver TT på bland annat Folkbladet.

Elisabeth Svantesson om det ekonomiska läget

“Det rör sig ganska fort just nu och dessvärre inte alltid till det bättre, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en presskonferens, berättar nyhetsbyrån.

Utgångsläget är att inflationen blir fortsatt hög och att ekonomin går ner mer. Och att nedgången pågår längre än vad regeringen tidigare trott.

Elisabeth Svantesson talar enligt TT om brutalt höga elpriser i vinter som sätter ytterligare press på redan hårt privatekonomiskt pressade hushåll.

Regeringen: Sverige dras med i globala avmattningen

Inflationen enligt måttet KPI bedöms stiga till 8,9 procent, högre än tidigare bedömning.

I början av november låg inflationsförväntan på 8,3 procent.

Där till kommer räntehöjningar och enligt Svantesson är tecknen tydliga på en avmattning i ekonomin, påverkad av nedgången i den globala ekonomin i stort.

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS