Nu får Säpo utökade rättigheter att kontrollera personer med tillträde till skyddspersoners bostad. Beslutet kommer från regeringen efter städskandalen med dåvarande statsminister Magdalena Andersson som hade en städare som saknade uppehållstillstånd i Sverige.

ANNONS

Det var innan jul förra året som en städfirma utlöste larmet i huset hos dåvarande statsminister Magdalena Andersson, och en av städarna, en kvinna från Nicaragua, frihetsberövades av polisen eftersom hon inte hade uppehållstillstånd i Sverige.

Säpo fick kritik

Kvinnan hade även tidigare varit i bostaden och hade ett avvisningsbeslut, och Säpo fick därmed en hel del kritik riktat mot sig hur en sådan person överhuvudtaget kunde befinna sig i en skyddspersons bostad, berättar Expressen. 

Säpo, å sida sida, sköt bort kritiken och uppgav att man inte kunde genomföra registerkontroller på personer som inte var placerade under säkerhetsklass.

Nytt regelverk från 1 januari

Nu har dock regelverket ändrats och börjar gälla 1 januari nästa år, som säger att Säpo hädanefter kommer kunna utföra kontroller på personer som har tillträde till skyddspersoners bostäder, som till exempel städare.

Läs även: Regeringen sågas för att stoppa klimatbonus [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Regeringen slopar byggsubventionerna – Byggnads: ”Walk-over” [Dagens PS]